Polen van 20 mei t/m 10 juni 2016   Totaal gereden 3979 km.

20 mei van Uden naar Bad Berka 517 km.

Vol gas over de autobaan tot voorbij Dortmund, daarna binnendoor naar Bad Berka. Leuke plaats met gratis camperplaats aan de Ilm. Lekker gegeten en een gezellige avond gehad.21 mei van Bad Berka naar JELENIA GÓRA in Polen 383 km.

Weer een stuk autobahn tot Bautzen, daarna binnendoor door Görlitz naar Jelenia Góra. Gestopt op camping 130. Hier sta je in de stad en bij de camping (nr.130 Auto-Camping Park) is een pinautomaat en een winkel. De tent opgezet en asperges gekookt en gegeten. Verslag gemaakt en Jeroen en Frances gepuzzeld. Weer een mooie dag gehad, 26 graden en zon.


22 mei Jelenia Góra:  rustdag.

Na het ontbijt de stad Jelenia Góra bekeken en een piwo van een halve liter à € 1.02 gedronken, daarna het park nabij camping bezichtigd, vervolgens enkele boodschappen gehaald en Pim’s gemaakt en de rest van de middag deze opgedronken. Aspergesoep gemaakt van de overgebleven asperges. De avond alweer lekker buiten met een drankje.


23 mei Jelania Góra, Karpacz, CZ en terug naar Jelenia Góra  83 km

Mooie rit naar Karpacz om de Noorse staafkerk te gaan bekijken, rondleiding en informatie gehad. Foto’s gemaakt en toen nog even naar de Tsjechische grens gereden. Verder terug naar de camping in Jelenia Góra en wezen winkelen + een biertje drinken en eten in de stad.


24 mei Jelenia Góra naar KATOWICE 333 km

Vanmorgen vroeg tent opbreken, ontbijten en vertrekken richting Katowice. Vandaag alweer prachtig weer en een schitterende route langs de Tsjechische grens naar Katowice. De tent opgezet en op de camping (nr.215 Mosir) wezen eten. Daarna een wandeling langs het meer gemaakt en lekker bij de camper uitgerust.


25 mei Katowice, KRAKAU en terug naar Katowice  76 km.

Vandaag naar Auschwitz / Birkenau geweest, erg imposant en je wordt toch wel even tot nadenken gedwongen. Daarna Katowice bezocht, deze stad was niet echt bijzonder. Te veel nieuwbouw en industrie. Vanmiddag even een buitje gehad maar nog steeds veel zon en 25 graden.


26 mei Katowice, Krakau en terug naar Katowice 169 km.

Vannacht een flinke regenbui gehad, maar later toen we vertrokken naar Krakau was het droog en werd het steeds zonniger. Vandaag is het sacramentsdag, hetgeen inhoud dat alle winkels en openbare gelegenheden gesloten zijn. Tevens vele openbare missen en processies in Krakau. Mooie stad met het paleis Walem en vele andere mooie gebouwen. Een mooie dag gehad.


27 mei Katowice: Rustdag.

Fietstocht gemaakt en na 20 km. geen routebordjes meer, dus bij een benzinepomp de weg gevraagd en via zijn instructies weer op de route naar de camping gekomen. Daarna naar de Lidl gelopen en in het park een zakje Belgiskyi Fritky gekocht en het was nog echte Belgische friet ook. Terug op de camping hebben we de tent etc. opgeruimd en afgebroken, want morgenvroeg om 6.00 moeten we vertrekken naar het vliegveld.


28 mei Katowice, vliegveld en NIEDZICA ZAMEK 241km.

Om 6.00 uur vertrokken naar het vliegveld en gewacht tot het vliegtuig was opgestegen, daarna een mooie binnendoor route gereden  naar Niedzica Zamek aan de rivier de Dunajec die na enkele kilometers de grens van Slowakije oversteekt. Te warm weer bij aankomst (33 graden) maar aan het begin van de avond onweer en een lentebui. Prachtige omgeving en kijken wat het weer morgen doet.


29 mei Niedzica Zamek naar SOLINA 281 km.

Gisteravond werden we ingebouwd door een bus Tsjechiese jeugd en dus de camper maar op het parkeerterrein gezet, goed geslapen maar geen zin om hier nog langer te blijven. Via een erg mooie route , zo kort mogelijk langs de Slowaakse grens, naar Solina gereden. Mooie wandeling over de stuwdam gemaakt, veel winkeltjes etc. dus erg touristisch. Weer een heerlijke dag maar wel aan de warme kant (32 graden).


30 mei Solina:  Rustdag

Vandaag maar lekker luieren bij de camper, rond de middag een stevige onweersbui. ’s-Avonds nog even over de stuwdam gelopen.


31 mei Solina naar Sandomierz 242 km.

Weer een mooie binnendoor route, waarbij wel verteld moet worden dat ik blij ben met de zwaardere vering onder de camper want daar heb je hier veel profijt van. Een heel stuk kort langs de Oekraïense grens gereden bij de afslagen stonden ook militairen. Verder in de middag een noodweer gehad, ook hier kon de riolering en de sloten het niet meer verwerken dus de weg stond blank en leek net een rivier. Maar na een uurtje was het weer droog en scheen de zon. Uiteindelijk aangekomen in Sandomierz op een goed verzorgde camping. Morgen de stad bekijken die ook wel Klein Krakau wordt genoemd.


1 juni SANDOMIERZ: Rustdag met sightseeing

Vanmorgen eerst 2 machines was gewassen en gedroogd gedeeltelijk op de droogmolen van de camping. Dit is echt de mooiste en schoonste camping tot nu toe. Na de werkzaamheden naar boven gelopen naar het stadje. Mensen die dit Klein Krakau noemen moet ik volkomen gelijk geven, dit is echt een heel mooi stadje. Een lekkere, gezonde maaltijdsalade gegeten en enige tijd later gecompenseerd met een overheerlijke en zeer calorierijke sorbet.


2 juni Sandomierz naar CHLEBÓW 245 km.

Na een heerlijke dag in Sandomierz weer verder, ditmaal met een wat grijze lucht maar wel droog en 25 graden. Mooie binnendoor route gereden en gestopt in Chlebów (tussen Warschau en Lódz) bij een SVR camping (Bumerang). Heerlijk rustig in de vrije natuur.


3 juni Chlebów naar BOGUSZYN 205 km.

Weer een mooie route over vaak slechte wegen, maar dankzij de verbeterde vering erg goed te doen. Eindpunt Boguszyn op SVR camping Male Miasto gerund door een Nederlands echtpaar. Gezellig en vriendelijk onthaald. Lekker gegeten in het restaurant over het spoor.


4 juni Boguszyn: rustdag.

Lekkere rustdag, wel even naar het station en de supermarkt gewandeld, onderweg een ijsje / wafel gegeten en ’s-Middags lekker het zwembad in en naderhand douchen en een pilsje. Temperatuur 27 graden dus zweten.


5 juni Boguszyn naar BEESKOW 284 km.

Laatste tocht door Polen over toch weer mooie maar soms hele slechte en smalle wegen. Uiteindelijk terechtgekomen aan de jachthaven van Beeskow aan de Spree. Hier ook nog DDR wegen, zelfs stukken met “kinderkopjes”. Lekkere rustige plaats aan de jachthaven.


6 juni Beeskow naar COSWIG (ELBE) 186 km.

Mooie tocht over DDR binnenwegen (alweer blij met de verstevigde vering) weer grote stukken met kinderkopjes. Hier is toch nog wel wat te zien van het oude Oost-Duitsland, grijze huizen in een niet al te beste staat. Wat zwerfvuil betreft kom je hier ook praktisch niets tegen, vergeleken met Nederland is het ook hier veel schoner. Na aankomst hebben we ons lekker geïnstalleerd aan de Elbe. Later nog even Coswig bezocht.


7 juni Coswig: rust-/ fietsdag

Verse broodjes waren al aan de deur gehangen om 8 uur. Na het eten een mooie fietstocht gemaakt. In Coswig met de veerpont over en naar Wörlitz gefietst, het dorpje bekeken en via een mooi fietspad een hele ronde gemaakt (35KM) tot de camperplaats in Coswig. Vandaag komt het terrein al aardig vol te staan.


8 juni Coswig naar VIENENBURG 195 km.

We gaan weer verder richting het westen, na enkele omleiding uiteindelijk een camperplaats gevonden in Vienenburg, aan de Vienenburger See. Mooie wandeling langs het meer en door het dorpje waar overigens vroeger de DDR grens doorliep, verder een lekkere ijskoffie met uitzicht over het meer. Morgen rijden we dus weer door de Bundes Republiek Deutschland en zijn van plan om richting Hameln (Rattenvanger van Gebrüder Grimm) te rijden.


9 juni Vienenburg naar HERMANNSDENKMAL in Hiddesen bij Detmold 219 km.

Vandaag door de Harz gereden op een helaas voor een groot gedeelte een grijze dag. Onderweg in Hameln gestopt en daar de rattenvanger gezien bij het carillon. Daarna verder naar Hermannsdenkmal in Hiddesen bij Detmold. Naar boven geweest tot aan het uitkijkpunt maar helaas was er nog wat laaghangende bewolking zodat de vergezichten niet goed tot zijn recht kwamen. Hier blijven staan en morgen naar de Externsteine hier vlakbij.


10 juni HERMANNSDENKMAL in Hiddesen bij Detmold naar Uden 320 km.

Vanmorgen Naar de Externsteine gereden en deze beklommen met weer een mooi zonnetje erbij. Daarna een middag shoppen bij Obelink in Winterswijk en vervolgens toch maar naar huis gereden en spullen uitgeladen.


Wij vonden Polen zeker de moeite waard, prachtige natuur, mooie steden en vriendelijke mensen. Campings zijn er beduidend minder dan bij ons, in aantal bedoel ik dan. In Polen zijn de straten en parken veel schoner dan bij ons, je vindt er praktisch geen zwerfafval. De steden hebben veel karakteristieke oude gebouwen. Alle gebouwen zijn fris wat kleur betreft, dus geen grijs oostblok meer. De meeste mensen spreken alleen Pools en soms wat Engels of Duits.


Gereden route maar wel over binnenwegen, dus wel wat meer kilometers en veel meer tijd.   Op kaart klikken om te vergroten.                                                               Heenreis                                                                                          Terugreis