Rondreis Albanië vanaf 26 april t/m 30 mei, heenreis tot in Griekenland 3221 km. Terugreis 2965 km.

Totaal 6186 km.

26 april Uden naar Abenberg 610 km.

Vertrek richting Albanië Km stand 56579 Perfecte dag om te vertrekken ( 9 graden en volop regen ). Vanwege het slechte weer, gelijk maar de autobaan op en kilometers maken. 100 km voor Nürnberg begint de zon te schijnen, dus de kleinere wegen op. Mooie route en gestopt in Abenberg ten zuidwesten van Nürnberg. Lekker gegeten in het dorp en een rustige avond in de camper.


27 april Abenberg naar Mayrhofen.339 km.

Vannacht ook hier weer wat regen, maar na een uurtje opklaringen en later zon. Langs Augsburg binnendoor naar Mayrhofen in Oostenrijk. Mooie route, onderweg inkopen bij de Aldi en aan de grens een vignet voor 10 dagen gekocht ( €8.30 ) en verder naar Mayrhofen, de plaats waar we 40 jaar geleden voor het laatst met mijn ouders en zusje geweest zijn. Leuk om weer eens te zien en hier kunnen we al lekker buiten zitten. 


28 april Mayrhofen naar Bled (Slovenië) 290 km.

Geen zon vanmorgen bij het opstaan, dus weg vervolgen. Van uit het Zillertal over de Gerlospas ( € 8.00 ) en door de Felbertauerntunnel ( € 10.00 ) naar Lienz over de 100 naar Greifenburg, daarna de 87 naar Radnig (helling 14 %) Over de Würzenpas (let op helling 18%) naar Slovenië. Dan via Kranjska Gora en Jesenice naar Bled. Eindbestemming van vandaag is het meer van Bled. Direct aan het meer gestopt op camping Bled. Mooie wandeling langs het meer gemaakt en heerlijk gegeten in het restaurant voor de camping.


29  april  Bled naar Jezerce (Kroatië) 316 km.

Wakker geworden met bewolking en een beetje zon, toch besloten om  verder te gaan. 100 km voorbij Ljubljana begint de zon echt te schijnen en kunnen we lekker buiten lunchen bij een temperatuur van 26 graden. We hebben een politiecontrole gezien waar het vignet gelezen werd met een verrekijker (echt waar). Onderweg voor het eerst de airco aan, het wordt dus beter, wat het weer aangaat. Mooie route binnendoor gereden en uiteindelijk  op een camperplaats net voor Jezerce, vlakbij de Plitvice meren gestopt. De eigenaar brengt ons morgen naar de Plitvice meren en haalt ons na een telefoontje weer op. Prima geregeld dacht ik zo. Coördinaten van deze camperplaats zijn:  N 44˚51.795’   E 015˚38.341’

30 april Jezerce.

Iedereen gefeliciteerd met onze nieuwe Koning en Koningin, wij vieren het hier op een andere manier. Gisteravond kwam de eigenaar met een paar glaasjes Slivovitsj, een lekker slaapmutsje! Vanmorgen een lekker vers brood en om half tien door de eigenaar naar de Plitvice meren gebracht. Dit is zeker de moeite om te gaan kijken als je in de buurt bent, of zelfs een eind moet omrijden. Een beetje conditie is wel prettig, want als je alles wilt zien heb je 5 uur te gaan. Je kunt in het park met de bus naar het hoogste punt en dan loop je tot je met de boot mee kunt. Hier kun je lekker uitrusten voor het laatste stuk met de hoogste waterval, vervolgens loop je omhoog en ga je daar met de bus weer naar je beginstation. Dit is terecht beschermd Unesco gebied. Bij ons beginpunt de eigenaar gebeld zodat hij ons kon ophalen. Perfecte service. Hierna lekker uitrusten bij de camper in de zon (26˚)


1 mei Jezerce naar Jajce (Bosnië-Herzegovina) 179km.

Na een uitgebreid afscheid zijn we vertrokken in de richting van Bosnië-Herzegovina. Na lange tijd weer eens een grenspost waar de passen zeer uitgebreid bestudeerd werden, na een kwartier waren we in Bosnië-Herzegovina. Ook dit is een prachtig land qua natuur, je wordt echter nog steeds aan de oorlog van 18 jaar geleden herinnerd door de vele uitgebrande- en door kogels en granaten beschoten huizen. Vandaag naar Jajce gereden, deze plaats is bekend om zijn watermolens. Eerst nog een stukje gefietst naar het dorp en daarna naar het feestgedruis geluisterd en gekeken (Dag van de arbeid 1mei).


2 mei Jajce naar Blagaj (Mostar) 185 km.

Vanmorgen eerst naar de watermolens gelopen omdat bleek dat we de fietssleutel van Frances verloren waren ( niet meer gevonden). De watermolens zijn ook weer heel apart om te zien en zeker de moeite waard. Rond 11 uur vertrokken naar Mostar en in Stari Grad geweest (oude stad) Parkeerplaats gevonden bij de hoogste toren van Mostar. Erg imposant, door alle in de oorlog beschadigde gebouwen. Verder super touristisch bij de beroemde brug, maar ja, je moet er geweest zijn. Eindbestemming bij Aganovac River Camp in Blagaj, erg leuke maar ook kleine camping aan de rivier. Met 7 campers staat het hier wel vol. We staan echter met 3 campers, dus plaats genoeg. Tegenover de camping is een restaurant die we zo gaan testen.

3 mei Blagaj.

Restaurant was prima gisteren. Alweer een week onderweg, vandaag voor een rustdag gekozen. We staan lekker langs de rivier en het is 26˚ in de zon, dus heerlijk (bijna) niets doen. Vanmiddag naar Tekje (Derwish huis ) gelopen en ons in de mensenmassa gewaagd. Foto en filmmomenten en gauw weer terug naar ons rustige campingplaatsje aan de rivier.


4 mei Blagaj naar Zablak (Montenegro). 321km.

Vertrokken over de 6-1 naar Gacko, dan de 20 naar Foča,  daarna naar Goražde, onderweg aan een picknick tafel geluncht en vervolgens naar Plevlja in Montenegro. Prachtige route, alleen het wegdek in Montenegro was de eerste 30 km zeer slecht. Bij Trešnica gestopt om vanaf de brug de Tara kloof te bewonderen. Eindbestemming: de skipistes van Durmitor in Žablak, hier naar autokamp kod Boće op 1528 mtr hoogte. Dit wordt waarschijnlijk een koele nacht. 321 km.


5 mei Žablak naar . 239 km.

Vanmorgen via Pluzine, Nikšic,Podgorica, Vranjina over de dam van het Shkodër meer meteen links naar Limljani en Tudemill, dit is een hele mooie maar ook een heel slechte weg, langs Bar en naar eindbestemming Ulcinj. Daar aangekomen blijkt er een bruiloft op de camping te zijn met 250 gasten en live muziek. We stonden achteraan op de camping aan het strand en konden nog volop meegenieten. Dankzij de bruiloft was er lam en varken van het spit, dus lekker gegeten. Om 10 uur vuurwerk en daarna was het rustig, alles bij elkaar toch gezellig. 

6 mei Ulcinj.

Besloten om vandaag een rustdag aan het strand te houden, bagageruimte en voorraad kasten opruimen en inventariseren, verder lekker lui in de zon en/of schaduw van de luifel. Later in de middag een pilsje op het terras. 


7 mei Ulcinj naar Barbullush. 63 km.

Gisteravond en vannacht echt noodweer gehad zware regen en onweersbuien, zeker 6 uur aan een stuk. Vanmorgen droog en zonnig. Vandaag een korte rit naar camping Albanië in Barbullush. Na een vriendelijke ontvangst een plekje op het verharde terrein uitgekozen, want door het noodweer afgelopen nacht was het officiële kampeerterrein een beetje te nat en daardoor misschien te zacht voor een camper van 3,5 ton. Vanmiddag wat informatie vragen over wat te zien in Albanië bij de Hollandse eigenaars. 63 km.


8 mei Barbullush naar Rubik. 245 km.

Naar Kukës via Pukë over de E851 ( sh5), een erg mooie weg waar je tussen de 4 á 5 uur nodig hebt om in Kukës te komen. Eenmaal daar barstte er weer een geweldig onweer los met de daarbij behorend wolkbreuk. Er is hier geen camping en alle enigszins geschikte staanplaatsen stonden blank, dus na een uur maar besloten om een eind terug te rijden via de A1. Uiteindelijk gestopt bij een wegrestaurant bij Rubik, daar gegeten en de nacht doorgebracht.  


9 mei Rubik naar Durres.128 km.

Van hieruit naar Krujë waar het erg druk was i.v.m. Hemelvaartsdag. Hier veel historische monumenten en musea. Daarna weer verder naar Durrës en in Golem een poosje aan het strand gestaan. Na een paar kilometer zagen we een bordje camping en zijn we de bordjes blijven volgen, na een weg vol gaten door het dorpje Karpen en vervolgens nog een stuk zandweg bij de camping aangekomen. Mooie terrascamping met een schitterend uitzicht over de baai naar Durrës. (Kamping Pa Emer). Lekker buiten van de zon en het uitzicht genoten. Een prachtige zonsondergang in zee. 


10 mei. Karpen (Durres) naar Livadh. 197 km.

Via Kavaje naar Fier en toen naar Dermenas, van daaruit naar Apollonia ( een oude Griekse nederzetting). Als je dit doet, ga dan dezelfde weg terug. Wij hebben dit niet gedaan en moesten vervolgens 11 kilometer over een weg met verschrikkelijke gaten en geen asfalt. Verder naar Vlorë en een mooie route langs de kust en vervolgens over de Llagora pas. Deze pas is heel mooi om te rijden met een fantastisch uitzicht als je aan de zuidkant komt. Gestopt in Livadh bij Himarë.  


11 mei Livadh naar Plataria (Griekenland). 150 km.

Hier vandaan naar Sarandë en naar Butrint, erg toeristisch maar wel een leuke veerpont (primitief). Na de pont richting Griekenland via de nieuwe grensovergang in Konispol. Verliep ook weer soepel en verder naar Igoumenitsa. Hier een paar uurtjes doorgebracht en naar Plataria gereden om te overnachten op camping Kalami. Morgen weer naar Albanië, waarschijnlijk hebben we dan een paar dagen geen wifi. 


12 mei Plataria naar Shargë (Albanië) 338 km.

Via Konispol weer naar Albanië. Dan naar Livadhja en vervolgens de sh99 naar Mesopetam bij Krongj is links de blauwe bron (Syri i Kaltër ). Van hieruit over de  sh4 naar Gjirokastër, veel bezienswaardigheden,hierna begon het te stortregenen en zijn we doorgereden via een verschrikkelijk slechte, niet geasfalteerde weg van ongeveer twintig km. naar Fier en van daar uit naar Durrës, gestopt in Shargë bij camping c.q. hotel Nordpark. 


13 mei Shargë naar Tivat (Montenegro) 232 km.

De dag bewolkt begonnen, maar na een uur begon de zon weer te schijnen en is ook de hele dag bij ons gebleven. Bij Sukobin de grens over naar Montenegro en vervolgens over Bar naar Budva, weer een prachtige route. Later in de middag het schiereiland Luštica rond gereden. Leuke route met mooie smalle en bochtige weggetjes en prachtige vergezichten over Herceg Novi en Tivat. Eindbestemming net voorbij Tivat, vlakbij de veerboot van Lepetani naar Kamenari, op camping Lovćen .  


14 mei Lepetani naar Dubrovnik. 83 km.

Begonnen met een mooie route om de baai van Kotor, alleen was na 10 km de weg afgesloten, dus omgedraaid en met de ferry naar Kamenari, dan de grens over naar Kroatië en vervolgens naar Dubrovnik. Ook weer een mooie route met vergezichten op diverse eilandjes. Uiteindelijk gestopt op camping Solitude in Dubrovnik. Van hieruit kunnen we morgen met de bus naar de oude stad. Onderweg wel al foto en filmopnamen gemaakt van de ommuurde oude stad.  

15 mei Dubrovnik.

Om 9 uur met de bus (Lijn 6)naar de oude stad (Stari Grad) Dubrovnik. Mooie en lange wandeling door het stadje en over de stadsmuur. Heerlijk weer en een prachtige omgeving. Vandaag genoten van onze (rust)dag. Later op de camping een lekkere douche en een beetje uitrusten buiten in de luie stoel.


16 mei Dubrovnik naar Omis (Kroatië) 198 km. 

Vanmorgen wakker geworden met een grijze lucht, waar in de loop van de dag wat regen uitgevallen is. In de namiddag klaarde het iets op en we hopen dat we morgen weer een mooie blauwe lucht hebben. Wel een hele mooie rit gereden langs de kust en een stukje Bosnië- Herzegovina. Eindbestemming camp Galeb in Omiš. Dit is een hele grote camping aan zee en bij het stadje.

17 mei Omiš.

Vannacht Sahara regen gehad, onze camper lijkt wel een zandsculptuur. Vanmiddag maar even gewassen en lekker in de zon gezeten, verder dus een luie dag. Weer in Omiš wezen eten, maar vrij snel op de camping omdat in het dorp wel erg veel wind was. Op de camping was het lekker, dus nog even een borrel gedronken op het terras aan zee.


18 mei Omiš naar Trogir. 91 km.

Weer een strak blauwe lucht, dus weer een mooi ritje maken. Van uit Omiš langs de rivier Cetina naar Podgrade en aan de andere kant weer terug richting Split. Dit is een aanrader om te rijden en zeker voor de motorrijders onder ons. Naderhand langs de kust naar Trogir gereden en besloten om op terrassen camping Vranjica, ten noorden van Trogir enkele dagen van de zon te gaan genieten. Alweer prachtige vergezichten en erg aangenaam weer. 

19 mei. Trogir.

Vandaag echt alleen maar naar de campingwinkel geweest om brood te halen, verder afwisselend in de zon en de schaduw gelegen. Kortom een heerlijke rustdag met een schitterend uitzicht en mooi weer.


20 mei Trogir naar Biograd. 123 km. 

Weer een stukje verder over de prachtige kustweg van Kroatië, ditmaal naar natuurparkKrka. Ook hier weer een prachtige wandeling in het natuurpark, langs de verschillende watervallen. Deze wandeling gaat ook weer over een aangelegd pad van planken en is heel goed te doen. Je kunt met een busje naar beneden en weer terug, het pad moet je wel lopen. Hierna de kustweg weer opgezocht richting Zadar en als eindbestemming gekozen voor camping Soline in Biograd. 

21 mei Biograd.

Vanmorgen het dorpje bekeken, was een leuk dorp met een mooie haven en vele terrasjes. Om 14.00 terug en toen is het gaan regenen tot twee uur in de nacht. Dus binnen gezeten en gelezen.


22 mei Biograd naar Vucja Draga. 183 km.

Het zonnetje schijnt weer en we gaan weer een etappe verder. De kustweg van Zadar naar Rijeka is echt prachtig om te rijden, ook voor motoren is dit een prachtig stuk. Veel bochten en mooie vergezichten, wat ruigere, maar ook weer erg mooie natuur. Uiteindelijk een camping gevonden aan een baai met prachtig helder water te weten: Kamp Ujča in Vučja Draga


23 mei Vučja Draga naar Njivice (Krk). 72 km.

Vannacht en vandaag tot na de middag kunnen genieten van het wind fenomeen genaamd “Bora”. Hierdoor hebben we enkele uren moeten wachten voor de brug naar het eiland Krk, er mochten alleen auto’s op die laag waren i.v.m. de hevige windstoten van “Bora”. Om twee uur werd de brug vrijgegeven en toen zijn we naar onze eindbestemming, kamp Njivice in Njivice gereden.


24 mei Njivice naar de stad Krk. 45 km.

Vandaag komt Debby, dus om half twaalf naar het vliegveld van Rijeka (dat overigens op het eiland Krk ligt). Ongeveer twee uur voor het vliegtuig aankwam begon het noodweer te worden en dit heeft geduurd tot net na twee uur toen Debby arriveerde. Daarna klaarde het op en konden we weer lekker in de zon zitten. Eindbestemming camping Krk in Krk.

25 mei. Krk.

Vannacht weer regen, maar toen we uit bed kwamen was alles weer oké. Via een rotsachtig wandelpad  naar het stadje Krk gewandeld. Een leuk oud stadje met smalle straatjes en kleine winkeltjes. Terug over de normale weg, dat is wel verder maar geen rotsen en glibberige paden.


26 mei Krk naar Njivice. 62 km.

Gisteravond en vannacht weer regen en zo koud dat de kachel aan moest. Bij het wakker worden ging de zon weer schijnen en is het een mooie dag geworden, we konden nu zelfs tot het donker werd weer buiten zitten. Leuk ritje over het eiland gemaakt, langs Baška en Vrbnik. In Vrbnik bij een vinarja gestopt en wijn gekocht. Uiteindelijk weer naar Njivice omdat dit dicht bij het vliegveld ligt. Dit omdat Debby morgen om 8.30 met het vliegtuig vertrekt naar Weeze. Lekker in het dorp wezen eten en genoten van de ondergaande zon.


27 mei Njivice naar Grado (Italië) 174 km.

Om 7 uur vertrokken naar het vliegveld van Rijeka (op het eiland Krk) om Debby af te zetten, zodat ze weer richting huis kan. Vandaag weer een mooie zonnige dag. Door Rijeka gereden en vervolgens de 8 richting Lipa, dan de 8 naar de Sloveense grens in Pasjak en vervolgens de 7 naar de Italiaanse grens in Kravi Potok. Op deze route heb je geen vignet voor Slovenië nodig. Vanaf hier de S14 naar Monfalcone en vervolgens richting Grado. Dit is een mooi dorpje dat er een beetje Venetiaans uitziet. Over de strekdam rechts naar Belvedere, waar onze eindbestemming n.l. camping Belvedere Pineta, ligt. 


28 mei Grado naar Tirano.399 km.  

Om 9.00 uur vertrokken, vandaag een lange en mooie rit door de Dolomieten naar Tirano. Dit is het laatste dorp voor de Zwitserse grens richting Bernina pas. Daar aangekomen via de Passo Tonnale en de Aprica pas. In Tirane is een rustige camperplaats tegen het dorp aan. Vandaag wisselend bewolkt en redelijk veel zon. De temperatuur op de camping om17.00 toch nog 18˚ en dit op 489 mtr. hoogte. 


29 mei. Tirano naar Laupheim. 327 km.

Weer veel regen vannacht, maar toen we opstonden scheen even de zon. Eenmaal onderweg in Zwitserland, richting Bernina pas, begon het te sneeuwen. Vanaf dat moment hebben we ruim 2 uur in een stevige sneeuwbui gereden. Boven de 1200 meter moesten er zelfs sneeuwschuivers aan te pas komen. Zelfs sneeuw gehad op 850 meter. Dit is ook voor hier niet echt normaal. Gelukkig hebben we all season banden, want die kwamen nu goed van pas. Leuke ervaring om deze tijd over de passen in de sneeuw. We zijn via St.Moritz en Chur over de binnenwegen naar Vaduz in Liechtenstein gereden en vandoor door Oostenrijk naar Bregenz aan de Bodensee. Op deze route geen vignet voor Zwitserland en Oostenrijk nodig. Van hieruit een stuk autobahn richting Ulm en na 45 km eraf en binnendoor via Bad Waldsee ( hier staan de Hymer fabrieken en het Hymer museum), naar de camperplaats bij kasteel Laupheim.


29 mei Laupheim naar Uden. 638 km.

Vroeg in de avond een serieuze hagelbui, we waren gelukkig net terug van het restaurant. Leuke plaats , goede restaurants, maar om te slapen is het niets vanwege de kerktoren die op 10 meter van de camperplaats staat. Op zich niet erg, ware het niet dat de klok elk kwartier per kwartier drie keer slaat en op de hele uren dus 12 keer slaat en daarna nog twee keer de tijd dus om 12 uur, 24 keer slaat plus de 12 van de kwartieren is 36 keer. Dit is niet goed voor je nachtrust, dus zijn we om kwart voor twee verhuisd naar het gewone parkeerterrein en zo ver  van de kerktoren weg als mogelijk is. Vroeg in de morgen gaan rijden en eenmaal op de autobahn bleek het een vrije dag te zijn (Sacramentsdag), dus geen vrachtwagens op de weg. Toen maar besloten om over de autobahn recht naar huis te gaan. Vandaag toch nog verrassend goed weer gehad, ondanks alle slechte berichten van het thuisfront.