Rondreis voorjaar Italië vanaf 9 mei t/m 29  mei. O.a: Lago Trasimeno, San Marino en Lago di Idro. Totaal 3716 km. 

Uden, vrijdag 9 mei.

Vandaag begint onze voorjaarsvakantie. De planning was om de Märchenroute in Duitsland te gaan rijden, maar gezien de onstabiliteit van het weer de komende week, besloten om naar Italië te rijden. We willen snel naar het mooie weer, dus vandaag autobahn. Vignet Zwitserland bij de ANWB gekocht. Eindbestemming is geworden: Bad Bellingen ( Thermen Ballinea) 30 km. voor Basel. Mooi weer gehad om te rijden, zelfs nog zon maar veel wind en fris. Lekker verse asperges gegeten en een mooie wandeling door het park gemaakt, ook nog even bij de Rhein wezen kijken. 619 km.


10 Mei Bad Bellingen naar Cannobio (Lago Maggiore)

Mooie rit door Zwitserland in de zon met hogere temperaturen (22˚). Geen file voor de Gotthard tunnel, dus al vroeg op camping Del Sole in Cannobio bij het Lago Maggiore. Hier was het goed zonnig en nog iets warmer. Het dorpje bezichtigd en een wandeling gemaakt naar een camperplaats waar we 7 jaar geleden waren. Deze is in de loop der jaren verwaarloosd en inmiddels net zo duur als een ACSI camping in voor- en na seizoen. Wel een mooie wandeling langs het riviertje de Cannobino. Rechtse koplamp was stuk, dus een een tijdje prutsen om de lamp te vervangen (nadeel van de moderne auto`s, je kunt nergens meer bij komen). Pizza gegeten in het camping restaurant en nog steeds lekker weer in de avonduren. 301 km.


11 Mei Cannobio naar Partaccia (Marina di Massa)

 Na douche en ontbijt etc. vertrokken richting zuiden. Besloten om geen snelwegen te rijden, dus vele mooie en slecht begaanbare binnenwegen gereden. Onderweg temperaturen van 30˚ gehad, later veel wind en dreigende luchten, uiteindelijk geen regen. Uiteindelijk terecht gekomen in Partaccia (Marina di Massa)  Camping Dal Pino. Lekker gegeten in camping restaurant en nog even een strandwandeling gemaakt. Besloten om hier een dag rust te nemen.  404 km.


12 Mei Rustdag in Partaccia (Marina di Massa)

 Lekker uitslapen, ontbijten en daarna gaan omgeving verkennen, dus lange wandeling. Na de lunch gaat Frances lezen en ik een uur fietsen. Daarna lekker luieren in de zon naast de camper en de route voor morgen bepalen. 


 13 Mei Partaccia naar Castiglio del Lago ( Lago Trasimeno) 

 Mooie rit langs de bekende scheve toren van Pisa over mooie weggetjes door het Toscaanse landschap Naar het “Lago Trasimeno”. Op camping “Listro” aan het meer een plaatsje gevonden, na enkele uren een stevige onweersbui met veel regen tot in de late uurtjes. Dus geen sight-seeing kunnen doen. Hopelijk morgen beter want dan is er ook markt in Castiglione del Lago, het dorp dat op een paar honderd meter afstand op een heuvel ligt. 244 km.

14 Mei Rustdag in  Castiglio del Lago

 Vandaag naar het stadje op de heuvel gelopen om het fort en de markt te bezoeken. Leuke wandeling en veel gezien. Mooi uitzicht over Lago Trasimeno. Verder lekker gelezen en in de zon gezeten. Veel last van rondwaaiende pluisjes uit de bomen. Morgen weer verder.


15 Mei Castiglio del Lago naar Narni via Todi 

 Lekker verse broodjes gegeten en na de camperservice gaan rijden via een mooie groene route naar Todi. Hier de Santa Maria della Consolazione bekeken en naar de oude stad boven gelopen (geklommen) en op de Piazza del Popolo geweest. Uitrusten met een lekker ijsje en weer afgedaald naar de camper. De P als camperplaats vonden we niet veel en zijn toen doorgereden naar Narni / Borghera.  Inmiddels de airco weer nodig tijdens het rijden.Hier gestopt op camping “Monti del Sole”. 194 km.


16 Mei Narni naar Pineto (Abruzzo)

Douchen, ontbijten, camperservice en weer op pad. Prachtige route via Terni, Rieti en L`Aquila naar Pescara aan de Adriatische zee.. Uiteindelijk gestopt op camping Pineto Beach in Pineto en inderdaad strak aan zee. Dit ligt in Abruzzo. Vandaag een mindere dag met veel bewolking en later nog een bui ook. Jammer, want dan is het toch minder  mooi, dan wanneer de zon schijnt. Hopelijk wordt het morgen beter zodat we langs de zee kunnen gaan fietsen. 247 km.


17 Mei Pineto naar Riccione

Verse broodjes, nog even rondkijken op het strand en langs de kust via Ancona naar Riccione gereden. Hier gestopt bij camping Alberello. Vandaag mooi weer met temperaturen boven de 20˚. Deze camping zijn we 5 jaar geleden ook geweest toen we met de boot van Ancona naar Griekenland gingen. Een uur na aankomst ontdekt dat mijn rijbewijs nog in Pineto lag. De campingbaas heeft daar naar toe gebeld en mijn rijbewijs wordt per expresse verstuurd, hopelijk komt dit goed. Een heerlijke pizza gegeten en daarna nog een flinke wandeling langs het strand gemaakt. Waarschijnlijk een aantal dagen hier wachten op mijn rijbewijs. 224 km.

18 en 19 Mei Riccione

Een paar dagen genieten van het mooie weer en de bedrijvigheid op boulevard en strand ( kortom mensen kijken ). Inmiddels is bekend dat mijn rijbewijs naar Nederland is gestuurd, dus verder rijden zonder en maar hopen dat we niet worden gecontroleerd. Iedere dag gewandeld en gefietst, dus ook nog actief geweest


20 Mei Riccione naar San Marino

Vandaag op tijd vertrokken omdat ze op de camping met insecticide gingen spuiten. Na 36 km in San Marino aangekomen. Hier met de kabelbaan naar de oude stad waar we konden genieten van het prachtige uitzicht. Verder heel veel winkeltjes met parfum, zonnebrillen, leren tassen en prullaria. Tevens enkele historische gebouwen en musea. De nacht op P13 doorgebracht met enkele andere camperaars (goede camperplaats). Ook hier weer een mooi uitzicht. 36 km.


21 Mei San Marino naar Passo de la Futa ( Toscana) 

Na ontbijt vertrokken richting Firenze over de Passo dei Mandrioli, Bibbiena, Poppi, Londa, Borgo S.Lorenzo naar Barbarino di Mugello. Vanaf hier naar de Passo de la Futa en bovenaan de pas op 900 meter hoogte is camping La Futa, waar we onze rit vandaag afsluiten. Dit was qua landschap een van de mooiste ritten tot nog toe in deze vakantie. De temperatuur is inmiddels, zelfs op deze hoogte, boven de 30˚ gestegen. Eindelijk weer eens veel krekels te horen op de camping. 188 km.

22 Mei Passo de la Futa 

Relaxdag boven op de berg. Alleen wat rondgewandeld op de  grote camping met vele terrassen en mooie vergezichten


23 Mei Passo de la Futa naar Lago d`Ìdro 

Vanmorgen wakker geworden in de wolken (letterlijk) en besloten om via Bologna, Modena en Mantova naar het Lago d`Idro te rijden. Onderweg de wolken achter gelaten en verder een heerlijk zonnige dag gekregen met aangename temperaturen. Om half vier aangekomen in Idro op camping “Venus”. Heerlijk plaatsje aan het meer, dus mooi uitzicht. `s-Avonds in het restaurant wezen eten met, je raad het al : uitzicht op het meer! Later met onze buren aan beide kanten gezellig zitten borrelen en kletsen. 275 km.

24 Mei Lago d`Ìdro

Vandaag naar het dichts bijzijnde dorp gelopen en heerlijk op het terras aan het Lago gezeten en motoren gekeken. Die rijden hier in het weekend af en aan. Lekkere pizza op en een ijskoffie. Gratis wifi  op het terras, dus alle sociale media weer even bijwerken. Verder bij de camper de verhalen voor de website geschreven en de boekhouding gedaan. Ook weer lekker aan het meer, maar toch wat schaduw gecreëerd omdat we tijdens de wandeling wel genoeg in de zon gelopen hebben.

25 Mei Lago d`Idro

 Vanmorgen begonnen met een fietstocht naar (bijna) het eind van het meer. Laatste stuk moest door een lange donkere tunnel dus daar ben ik omgedraaid. Gezond bezig geweest dus, gecompenseerd met een BBQ in de avonduren en daarna toch nog een wandeling naar het dorp.


26 Mei Lago d’Ídro naar Tirano 

 Vanmorgen vers brood gegeten nadat we uitgeslapen hebben en rond elf uur vertrokken richting Tirano. Helaas was de Passo di Croce Domini afgesloten, waarom weet ik niet, maar we moesten dus terug en zijn via Pinzolo en de passo Tonnale naar Tirano gereden. Een flink stuk om dus en jammer genoeg hele stukken in de wolken en door de (mot) regen. Uiteindelijk schijnt in Tirano de zon. De laatste inkopen in Italië gedaan en gereed om morgen via de Bernina pas en Liechtenstein naar Duitsland te rijden.   206 km.


27 Mei Tirano naar Blaubeuren

Weer een prachtige rit door helaas een bewolkt Zwitserland over de Berninapas via St. Moritz en Chur naar Bregenz. We wilden aan de Bodensee gaan staan maar daar kregen we zoveel regen over ons heen dat we maar besloten hebben nog een stuk autobahn te nemen. Uiteindelijk in Blaubeuren bij Ulm terecht gekomen op de camperplaats bij het sportpark. Eindelijk weer droog en een klein beetje zon. Nog even gezellig het dorp verkend en daar gegeten. 366 km. 


28 Mei Blaubeuren naar Bingen

Rond half tien vertrokken met de bedoeling om in Neckargemünd op de camping te gaan staan, daar stond het echter alhutje mudje op elkaar. Wel een mooi stuk langs de Neckar gereden n.l. van Bad Wimpfen naar Heidelberg. Maar daarna verder over de autobahn naar uiteindelijk, de camperplaats in Bingen. Hier was het heerlijk weer en zijn we richting Bingen gelopen, onderweg gekeken hoe ze een boot in de Rhein lieten zakken en verder lekker op het terras van de naast de camperplaats gelegen camping wat gegeten en gedronken tot de zon achter de bergen verdween.  319 km.


29 Mei Bingen naar Uden

Aangezien ik gisteren een berichtje van de zaak kreeg, dat ze graag wilden dat ik maandag in Groningen ging werken, hebben we besloten om van hieruit maar richting huis te gaan. Dan hebben we nog wat tijd om alles weer schoon te maken, op te ruimen en voor  te bereiden om weer te gaan werken. Wel lekker langs de Rijn gereden tot aan Koblenz en daarna Autobahn. Vanaf de grens kwamen we in motregen terecht, dus het thuisgevoel was er al weer. Dit is dus het einde van weer een mooie vakantie in Toscana, Umbrië, Marche, en het Idro meer. 320 km.