Vakantie Sicilië van 27 april t/m 6 juni totaal 7045 km.


27 april 2012 Uden naar Bad Bergzabern. 457 km.

Op naar Sicilië. Vanmorgen om 9.45 uur vertrokken en tot Wehr, autobahn gereden. Er stond een lange file bij Koblenz , dus besloten om verder binnendoor te rijden. Erg mooie ( motor) weggetjes, dus ook leuk voor ons. Helaas af en toe wat regen, maar ook vaak zon en goede temperaturen (25 Graden). Na wat tussenstops om 16.45 uur aangekomen in Bad Bergzabern. Dit is een mooi stadje met een rustige camperplaats ( 4 €) in het centrum (100 mtr.) Verschillende  restaurants en terrasjes. Heerlijk gegeten bij Rössel, bij de fontein. 


28 April  Bad Bergzabern naar Verbania. 512 km.

Vroeg wakker en na het ontbijt e.d. om 8.45 uur gaan rijden. Eerst binnendoor (stukje Frankrijk) daarna bij Baden –Baden snelweg naar Basel. Mooi zonnig weer en te hoge temperaturen (voor de tijd van het jaar) Het was n.l 30 graden.  Snelweg ging goed tot aan de Gotthard tunnel. Ruim twee en een half uur aan geschoven
voor we in de tunnel waren, dat moet de volgende keer anders (erg vermoeiend en dan ook nog warm). Na de tunnel weer lekker op pad en van Bellinzona langs het Lago Maggiore gereden tot aan Verbania, Hier op een gratis camperplaats gestopt en eerst een heerlijk pilsje gepakt. Zelf gekookt en daarna een wandeling langs het meer en ( toevallig!) gestopt op een terras met uitzicht op het Lago Maggiore. Toen het donker was terug naar de camper, alle ramen en deuren open om wat af te koelen en dit stukje schrijven. Nu nog een slaapmutsje en dan naar bed.  


29 April Verbania naar Marinella Di Sarzana. 363 km.

Vannacht een flinke regenbui gehad en ook weer regen met vertrekken, dus onderweg brood gekocht en ontbeten. Vanwege het weer toch maar besloten om tot Rapallo de autostrada te rijden (€ 18.50) , hier verder over de SS1 langs de kust en over mooie bergweggetjes tot in Marinella Di Sarzana. Wandeling over de boulevard  gemaakt en het eerste echte Italiaanse ijsje gegeten. Het strand is hier nog niet echt klaar voor toeristen, want ze waren nog verschillende strandtenten aan het opbouwen en er moest ook nog geëgaliseerd worden, Verder was het hier erg druk i.v.m. een grote beurs. Gegeten bij strandtent Paradise Beach, kleine portie, grote prijs.


30 April Marinella Di Sarzana naar Bracciano. 362 km. 

Naar het dorp gelopen en brood gekocht  (ruim een half uur heen en terug) Via de SS1 langs Livorno en door Toscane met zo af en toe een bui, rond de 20 graden en met name na de middag weer volop zon. Leuke weggetjes gereden richting Rome, met als eindpunt “Roma Flash Camping” aan het meer van Bracciano. Een mooie camping waar we een plaatsje hebben aan het meer. Lekker genieten van een Bavaria in het zonnetje en bij het vallen van de avond naar het camping restaurant op 20 mtr. Voor hetzelfde geld zeker het dubbele gegeten dan gisteren. Op deze camping is zich ook een caravanclub van ASCI aan het verzamelen om net als wij naar Sicilië te gaan. Die gaan we waarschijnlijk dus nog vaker zien.

1 Mei  Bracciano

Dag van de arbeid, vandaag voor ons niet dus! Brood halen en ontbijten, daarna op de bus naar Bracciano wachten. Voor de bus kwam kregen we een lift naar het station van onze buren op de camping. Met de trein van Bracciano naar Rome Ostiense en daar overstappen op de metro naar het
Colosseum. Hier was het belachelijk druk, dit kwam mede doordat het 1 mei is, dus iedereen is hier vrij. Toch mooi om al die imposante gebouwen te zien. Er waren veel wegen voor auto’s gesloten, dus kwamen we nog redelijk snel op verschillende punten. Ook zijn we bij de Trevi fontein geweest , heel mooi maar jammer dat het aan zo’n klein pleintje staat, zeker nu met al die drukte! Later in de middag ging het regenen en zijn we weer met metro, trein en bus terug gegaan naar de camping. Hier aangekomen ging de zon weer schijnen, dus zitten we nog lekker aan het meer. 


2 Mei Bracciano naar Foce di Varano. 436 km.

Vanmorgen douche, verse broodjes en alles gelost en vers drinkwater geladen. We gaan vanaf Rome over de tolweg naar Pescara aan de Adriatische kust. Ondanks snelweg toch een mooie rit door gebergte waar zelfs nog sneeuw te zien is. We komen nu uitlopende wijnranken tegen en de natuur is hier al een stuk verder, ook de eerste krekels al gehoord. Vandaag de hele dag een strakblauwe lucht en 24 graden, voor ons perfecte temperatuur. In Lido di Casalbordino gestopt en aan het strand gaan liggen, niet langer dan een uur i.v.m. nog blank lichaam en toenemende kans op warmtebultjes. Daarna een wandeling over de boulevard en een heerlijke ijskoffie. Om vijf uur besloten om verder te rijden naar Gargano Einddoel voor vandaag de landengte tussen  de Adriatische zee en het Lago di Varano. Gestopt om te overnachten op camping Cinque Stelle in Foce di Varano


3 Mei  Foce di Varano naar Manfredonia. 133 km.

Ook het muggenseizoen is hier al begonnen, Frances heeft al weer vier muggenbulten. Eerst een lekkere wandeling naar de zee gemaakt, hier lagen al veel vissersboten te vissen. Daarna verse broodjes en Gargano verkennen. Vandaag weer strak blauwe lucht en zon (24 graden). Rit langs de kust door Gargano gemaakt, Veel oh’s en aa’s, prachtige natuur en schitterende vergezichten over de Adriatische zee en erg veel haarspeldbochten,maar weinig verkeer, dus genieten. Iedereen die hier in de buurt komt moet dit zeker gaan bekijken, het is zelfs de moeite waard om er een eind voor om te rijden. Begin mei is er nog veel gesloten, we hebben bijvoorbeeld nog  geen pizza kunnen bestellen. Wij gaan naar camping Lido Salpi in Manfredonia. Deze is heerlijk rustig gelegen aan het eigen strand en zowaar gaan we hier vanavond pizza eten. 


4 Mei  Manfredonia naar Ginosa Marina. 335 km.

Ontbijt en service van de camper, daarna vertrokken richting Gargano, om precies te zijn: Monte S. Angelo.  Dit dorp ligt hoog in de bergen en hier gaan we naar het kasteel en de kerk die een gedeelte in een  grot gebouwd is. Een schitterende weg met enorm veel haarspeldbochten en een prachtig uitzicht over Puglia. Ook dit is een aanrader in Gargano. Vanaf hier via binnenwegen naar Alberobello gereden, hier gaan we de vele Trulli ( = meervoud van Trullo) huisjes bekijken. Leuke wegen met heel veel olijfbomen en wijnranken. Ook veel sinaasappelbomen. Alberobello is een leuk stadje met heel veel trulli huisjes. Leuk om te zien maar ik denk in het hoogseizoen erg touristisch. Hiervandaan richting Calabria via hele smalle binnenwegen waar onderweg ook nog verschillende trulli  in originele staat te zien waren. Onderweg veel salamanders over de weg zien rennen, waarvan sommige ons niet konden ontwijken (sorry). Einddoel vandaag Ginosa Marina. Hier aangekomen over een zandpad en door een poort op een grasveld waar men aan het maaien was, bleek dat dit eigenlijk gesloten was tot 1 juni. Maar de eigenaar vond het prima als we bleven staan , dus staan we helemaal alleen op een veld waar een paar
honderd campers of caravans kunnen staan. We hebben een privé bos en strand voor ons ter beschikking. Dat gaat lukken vanavond. Wij hebben langer dan 1 minuut stilte (dodenherdenking) vanavond.


5 Mei Ginosa Marina naar Marina di Nicotera. 362 km.

We voelen ons (be)vrij(d) vandaag, met name omdat we hier het hele terrein privé hebben. Maar we gaan weer verder, we steken over naar de westkust, met name het plaatsje Scalea. Mooie rit door hoge bergen waar zelfs nog sneeuw op lag. Vanuit Scalea de ss 18 richting Reggio Calabria. Ook weer erg mooi om te rijden en uiteindelijk gestopt in Marina Di Nicotera (heeft niets met roken te maken) op camping Mimosa. Erg lastig om op het aangewezen plaatsje tussen twee bomen te manoeuvreren , maar uiteraard wel gelukt. Vanaf de camper een pad naar zee met een lengte van 50 mtr. (afzien) Misschien blijven we morgen een dag hier staan, daarover later bericht. Inmiddels vlakbij de straat van Messina.

6 Mei Marina di Nicotera.

Rustdag, Lekker gezwommen in een nog redelijk koude zee. De BBQ gereed gemaakt en lekker zelf vlees bakken, veel in de zon gelegen en echt gerust.


7 Mei Marina di Nicotera naar Mascali. 142 km.

Vandaag gaan we over naar Sicilië. Eerst nog een mooi stukje rijden door het mooie Calabrië. In Villa San  Giovanni ticket voor de boot gekocht (€ 45.00 enkele reis) , de eerste boot was vol maar na een half uur vertrokken we met de volgende boot. In Messina direct naar de autobaan gereden richting Catania en vandaar naar  Fondachello /Mascali (campingMokambo). Onderweg een stuk binnendoor gereden maar wel erg weinig ruimte in de dorpjes. Mooie plaats met uitzicht op de Etna. Vandaag hebben we een paar druppels regen gehad , maar wel 23 graden en ook zo af en toe zon.


8 Mei Mascali naar Bagnoli. 187 km.

Vanmorgen vroeg wakker om te kijken of de Etna niet in de wolken zat, het bleek een mooie blauwe lucht te zijn, dus ontbijten en op naar boven. Na 34 km kronkelen en klimmen waren we op de Refugia di Sapienza op 1900mtr. hoogte,dit is het hoogst bereikbare punt met de auto. Vanaf hier kun je met de kabelbaan nog een stuk hoger komen. Maar op deze hoogte heb je al een goede indruk van de lavastromen en hier zijn ook nog kleine kraters te zien. Eenmaal hier aangekomen begonnen er al weer wolken te vormen, dus omhoog met de kabelbaan had geen zin. Het is toch wel indrukwekkend om dit te zien. Vanaf hier de hoogst bereidbare weg tot aan de noordkant van de Etna gereden en vandaar naar Capo d’Orlando. Op weg hier naar toe weggetjes gehad waar we net op pasten, erg mooie natuur en dus een prachtige rit. Een heerlijke camperplaats aan de haven van Bagnoli, hier staan we helemaal alleen. Opnieuw heerlijk weer, 23 graden en veel zon. 


9 Mei Bagnoli naar Castel di Tusa 169 km.

Gisteren vroeg naar bed en dus vanmorgen vroeg wakker rustig douchen en ontbijten en daarna gaan rijden naar Nicosia weer een prachtige weg (sp 168) met een klim naar 1460 mtr. dus veel haarspeldbochten en mooie uitzichten. In Nicosia naar de camperplaats gereden maar dat was niet veel. Bovendien werden we door onze garmin door straatjes gestuurd waar we met veel stuurmanskunst doorheen konden. Vanuit het dorp over de ss120 naar de sp 52 terug naar de kust. Ook weer een mooie route door de bergen, wel voorzichtig en rustig rijden want de weg is nogal vaak bijna weg, dus grote gaten en afstapjes op de meest vreemde momenten. Uiteindelijk aan de kust op de ss113 aangekomen en naar camping Lo Scoglio in Castel di Tusa. Mooie plaats aan de zee en lekker in het zonnetje met 24 graden goed uit te houden. Weer tijd voor de BBQ.


10 Mei Castel di Tusa naar Finale di Pollina

Wat is het toch heerlijk om iedere dag wakker te worden met een strakblauwe lucht en temperaturen rond de 24 graden, dat is ook nu weer het geval. Vandaag staat weer een rondje binnenland gepland. We zijn via Cefalù naar Gibilmanna gereden vandaar naar Isnello, Piato Battaglia op 1600 mtr. ( uiteraard weer mooie natuur en veel haarspeldbochten), verder naar Petralia Sottana, Polizzi Generosa, Collesano, Lascari en terug naar Cefalù. Hier het stadje bekeken en naar “Camping Rais Gerbi” in Finale Di Pollina gereden. Heerlijk volledig Italiaans gegeten (4 gangen) voor ons eigenlijk te veel en zeker zo laat in de avond. Maar zeker een aanrader. Voor morgen staat weer een rustdag gepland en dat gaat hier zeker lukken, want bij deze camping is alles te verkrijgen en hebben we een mooie plaats met zicht op zee.

11 Mei  Finale di Pollina

Vandaag rustdag, maar toch een beetje werken : steunen voor de luifel aan de camper gemaakt en de was gedaan. Heerlijk rustig op de camping en prachtig weer, dus genieten. Vanavond gaan we voor een pizza, want die zagen er ook prima uit.


12 Mei Finale di Pollina naar Capo San Vito. 193 km.

Mooie route langs Cefalù en over de rondweg van Palermo, gezien de weekend drukte besloten om hier maar lekker voorbij te rijden. Wij zijn echt geen stadsmensen!! Tussenstop gemaakt in Castellammare del Golfo, daar leek even een noodweer in opkomst. Het bleek uiteindelijk veel wind te zijn en na een uur was alles weer voorbij en als vanouds 25 graden en blauwe lucht. Later verder gereden naar Capo San Vito en daar een mooi plaatsje gevonden aan het strand, hier stonden al een aantal campers die bleven slapen dus zijn we hier ook maar gebleven.

13 Mei Capo San Vito.

Met is zo lekker hier aan het strand in Capo S. Vito dat we besloten hebben om hier nog maar een dag te blijven. Rond half negen hoorden we een claxon en zowaar stond er een bakker achter de camper,dus brood e.d. ingeslagen en  gegeten. Om half tien gaan wandelen tegen de berg op naar Capo S.Vito, erg warm in de zon, maar water en eten bij. Na twee uur stevig doorlopen waren we weer terug bij de camper aan ons strandje, dus toch zeker tien kilometer gelopen. Lekker uitrusten, lunchen en later in de middag douchen. Tegen de avond een pilsje op ons eigen terras en een, vanmorgen bij de bakker,  gekochte pizza opwarmen.


14 Mei Capo San Vito naar Mazara del Vallo. 103 km.

Vandaag moeten we om tien uur in Trapani op het vliegveld staan om Debby op te halen, die een aantal dagen met ons mee gaat rijden Ryanair kwam om vijf voor tien de landingsbaan opgestuitert, vanwege de harde wind. Binnen 10 minuten was Debby door de gate en zijn we gaan rijden richting Marsala. Onderweg boodschappen gedaan en in Pizzolato aan de zee gestaan om te lunchen. Na het eten naar Mazara del Vallo gereden en daar op” Sporting Club Village en Camping” gestopt vlak bij zee en met een mooi zwembad. Verder bijkletsen en rusten. Vanavond BBQ.


15 Mei  Mazara del Vallo naar S.Vitolo Capo. 142 km.

Vanmorgen wat bewolking, maar na een paar uur weer een mooie blauwe lucht en temperatuur als vanouds.  Na ontbijt en service begonnen aan een rondje binnenland. Via Castelvetrano, Partanna, Gibellina, Salemi, Segesta naar Castellammare del Golfo. Hier geluncht en daarna door naar S.Vito lo Capo. Hier gestopt op Camping La Pineta


16 Mei S.Vitolo Capo naar Trapani. 105 km.

Wakker geworden met heel veel wind en dat is de hele dag gebleven. Na het ontbijt naar S.Vito lo Capo gelopen en daar de kerk bezichtigd en een broodje ijs gegeten (Siciliaans), Debby Siciliaanse granita gegeten. Nog wat winkeltjes gekeken en daarna naar Erice gereden , dit is een oude Spaanse garnizoensstad boven op de berg tegenover Capo S. Vito op 685 mtr. hoogte. Leuk om te bezichtigen en om naar toe te rijden!1 Hiervandaan naar een agriturismo gereden waar we wel mochten staan, maar waar ze 700 mensen te eten kregen en er voor ons dus eigenlijk geen plaats was. Daarom maar naar de kust gereden en een camping gevonden tussen Marsala en Trapani. Hier mag je overigens ook vrij staan met de camper op de parkeerplaatsen.


17 Mei Trapani naar Trapani Birgi. 82 km.

De campingeigenaar heeft ontbijt voor ons gemaakt en daarna zijn we naar Trapani gereden, alleen de camperplaats was bezet door marktkramen en daardoor Trapani niet bezocht. Dus naar de kust gereden en daar lekker gegeten in restaurant Fior di Sale. Daarna naar Paolini gereden naar een wijncoöperatie en daar een paar flessen wijn gekocht. Toen een camping kort bij het vliegveld gezocht, aangezien Debby om half zeven morgenvroeg moet vliegen. Terecht gekomen op camping “Nautisub club” in Trapani Birgi . Een mooie en nette plaats strak aan zee met aan de andere kant de zoutpannen. Coördinaten van deze camperplaats zijn: N 37.91048  E 12.46173 


18 Mei Trapani Birgi naar Capo S. Marco. 123 km.

Om half vijf!!!! opgestaan om ons Debby naar het vliegveld bij Trapani Birgi te brengen. Gelukkig  stonden we hier 10 minuten vandaan, anders hadden we nog vroeger op moeten staan. Ze was in ieder geval mooi op tijd en wij zijn toen door de wijnstraat naar Selinunte ( archeologische opgravingen) gereden. Daarna via Melfi richting Sciacca gereden. Op een gegeven moment de bordjes gevolgd naar Capo S. Marco. Een smal en erg steil weggetje naar het strand gereden en daar kun je parkeren langs de weg ( Boulevard) met uitzicht op zee. Een mooi en rustig plaatsje. De Coördinaten hiervan zijn N 37.50733 E 13.01554


19 Mei Capo S. Marco naar Ribera. 190 km.

Heerlijk rustig geslapen en nu op pad naar een bakker voor verse broodjes. In Sciacca gevonden en doorgereden naar Ribera en daar bij de begraafplaats gegeten. Naderhand de restjes voor 2 lieve puppy’s, die daar ook van gesmuld hebben. Dus weer vriendjes gemaakt. Na het ontbijt via Burgio, Chiusa Scalfani en Campofiorito naar Corleone. Een mooi dorpje bekend van The Godfather, met leuke straatjes in een mooie omgeving. Hierna verder naar Prizzi, Sto Stefano, Bivona en dan naar Ribera, waar we naar camping Kameni gaan. 


20 Mei Ribera naar Falconara. 100 km.

Vandaag een bewolkte dag, eerst rustdag gepland, maar dankzij de bewolking besloten om Valle dei Templi te gaan bezoeken. Dit zijn oude Griekse opgravingen waarvan er enkele nog goed bewaard zijn gebleven. Het was de moeite van het bezoeken waard. Na deze flinke wandeling zijn we verder gereden naar Falconara en hier zijn we de camping “due Rocche”opgegaan, deze ligt weer aan het strand en hopelijk schijnt morgen weer de zon.


21 Mei Falconara naar Piazza Arminia. 289 km. 

Vandaag weer een rondje binnenland. Van Falconara naar Caltanisetta en via Canicatti naar Falconara. Daar aangekomen  vonden we de wind aan zee te hard en zijn we naar Agriturismo Agricasale bij Piazza Armerina gereden. Een mooie rit, maar eigenlijk teveel voor een dag. De route naar Agricasale was een zoekplaatje door Piazza Armerina en de weg naar het agriturismo is niet al te breed. Wel een mooie locatie met een hele goede bio keuken. Dus daar heerlijk en te veel gegeten en een gezellige avond gehad.


22 Mei Piazza Arminia naar  Punta Braccetto

Lekker uitslapen en toch weer naar de kust. Mooie rit langs een groot stuk kustlijn vanaf Gela naar Punta Braccetto. Hier een mooi plaatsje aan het strand op camping Scarabeo. Een strak blauwe lucht en 26 graden. Een goed verzorgde camping en zowaar WiFi . Hier hebben we een eigen toilet op de camping en een eigen strand bij de camper, nu nog wat minder wind en dan komt alles goed. 

23 Mei Punto Braccetto.

Gisteren nog BBQ en vandaag een rustdag op deze heerlijke camping. Om half negen de bakker en de visboer voor de deur van de camper. Brood en tong gekocht, dus vandaag weer de BBQ aan voor de vis. Vanmorgen een mooie wandeling langs de kust gemaakt. “Elk nadeel heb z’n voordeel”, want dankzij de harde wind sloegen de golven tegen de rotsen en dat is toch altijd weer mooi om te zien. De dag begon wat bewolkt, maar het is nu weer opgeklaard en lekker warm.

24 Mei Punto Braccetto.

Gisteravond samen met Christa en Wolfgang een aantal flessen wijn leeggemaakt, dus vanmorgen besloten om nog maar een rustdag te nemen. Na de middag werd het weer een beetje helder in mijn hoofd. Volgende keer toch iets eerder stoppen. Het was wel heel gezellig. ’s-Middags kwam de ijsboer bij de camper, dus dat was niet al te vermoeiend, wel lekker.


25 Mei Punto Braccetto naar Avola. 91 km.

Vandaag moet er weer eens iets gebeuren, dus na de algehele verzorging zijn we langs de zuidkust gereden over mooie wegen langs de zee en uiteindelijk via Noto in Avalo terechtgekomen. Hier via een smal pad waar je niemand tegen mag komen naar camping Sabbiodoro gereden. Een mooie camping weer met een eigen strand. We moeten langzaam aan de laatste dagen in Sicilië gaan denken, want 30 mei moeten we om 2 uur ’s-nachts in Termini Imerese op de boot naar Livorno.


26 Mei  Avola naar Catania. 96 km.

Lekker uitgeslapen en na het ontbijt vertrokken via Siracusa naar Catania. De kustlijn  bij Siracusa is niet interessant vanwege de vele olieraffinaderijen en de hierdoor veroorzaakte stank.  Catania is weer heerlijk met zijn lavakust en de camping “Jonio” ligt aan het eind van de boulevard, dus kun je een mooie wandeling langs de kust maken, hetgeen we dus ook hebben gedaan. Om half vijf werden we verrast met een onweersbui en dat hebben we al de weken dat we hier zijn nog niet meegemaakt. Gezien de nu al dorre weilanden is een buitje misschien wel goed. Als morgen alles maar weer normaal is (blauwe lucht en 26 graden).


27 Mei Catania naar Olivero. 128 km.

Na het ochtendritueel vertrokken via Acireale en Linguaglossa  het ontbrekende stukje rond de Etna aan de noordkant gereden. Hierna een erg mooie route gereden richting Oliveri via Moio Alcantara naar Patti . Over een afstand van 20 km tussen de wielrenners ingezeten en naar het publiek gezwaaid, kennelijk was dit een belangrijke wedstrijd. Maar het verkeer mocht toch ook op dezelfde weg rijden. Weer een nieuwe beleving, wel leuk, maar met name in de afdaling moet je behoorlijk gas geven en sturen om mee te komen. Uiteindelijk in Olivero aangekomen en op camping Marinello gestopt voor vandaag. Weer een mooie camping, deze keer met ruime toegangswegen.


28 Mei Olivero naar Finale di Pollina. 112 km.

Vandaag naar camping Rais Gerbi in Finale di Pollina gereden. Het hele stuk over de ss 113 gereden, een heel mooi stuk waar aanzienlijk meer te zien is dan wanneer men de snelweg neemt. De snelweg aan de noordkust gaat namelijk veelal door tunnels en dat schiet wel op maar er is dan niet veel te zien. Rais Gerbi in Finale di Pollina ligt op 49 km afstand van de boot die ons vanuit Termini Imerese naar Livorno gaat brengen. Hier hebben we ook een zwembad en kunnen we vandaag en morgen nog wat zwemmen.


29  en 30 Mei Finale di Pollina naar Coltana. 16 km. 700 km. gevaren.

Vandaag lekker luieren en zwemmen. Later op de dag naar Termini Imerese gereden, stadje verkent en naar het haventerrein om op de boot te wachten, om elf uur vanavond moeten we aan boord en het vertrek is om 2 uur !! vannacht. De maatschappij is Grandi Navi Veloce en alleen deze heeft camping aan boord. Deze boot vaart slechts drie maal per week. De overtocht was voor ons € 197.90 , hier zit € 10 boekingskosten van een reisbureau bij. Het grote voordeel is dat je in je camper kan blijven tijdens de overtocht, dus lekker in je eigen bed slapen. Camping aan boord naar Sicilië is dus alleen bij Grandi Navi Veloci  op de overtocht Livorno naar Termini Imerese en terug. Om elf uur ingescheept en de camper op stroom aangesloten, daarna nog een borrel en naar bed. Om 2 uur even wakker geworden omdat de boot vertrok.

Om tien uur wakker geworden en opgestaan voor ontbijt aan de bar, verder de boot verkend en wat gelezen en gekeken waar we langs  gevaren zijn. Om 1 uur diner en weer wat lezen. En op een gegeven moment Elba en Corsica gezien.  Om zeven uur in de avond voor de haven van Livorno en tot acht uur moeten wachten om de haven in te varen. Om negen uur van boord en naar Coltana gereden. Hier om 9.30 ingecheckt op camping “Lago le  Tamerici”


31 Mei Coltana naar Sestri Levante. 131 km. 

Vanmorgen ontbijt en service en richting Genua gaan rijden. In Pisa boodschappen gedaan en vandaar over de S1 naar Sestri Levante gereden via La Spezia. Camping hier heet Fossa Lupara en ligt net buiten het dorp, vanwaar we morgen Cinque Terre gaan bekijken met de trein heen en gedeeltelijk te voet terug.

1 Juni Sestri Levante 

Vandaag om 8.55 uur met de trein naar Cinque Terre gereden. Begonnen in Riomaggiore, hier is het liefdespad, dit is een wandeling van 1 km langs de rotswand aan de kust. Het is een mooie wandeling over een mooi aangelegd pad, dus moeiteloos te lopen. Overal langs het pad hangen sloten die de stelletjes ophangenen dan de sleutel in zee gooien zodat ze voor eeuwig verbonden blijven. Aan het eind van het pad ligt Manarola, een mooi dorpje om te zien. Het pad van Manarola naar Corniglia en van hieruit naar Vernazza is dit jaar niet toegankelijk omdat hier hele stukken zijn verwoest door de modderstromen in oktober  vorig jaar. Dus met de trein naar Vernazza waar nog veel te zien was  van de vernielingen door de modderstromen. Hier was het weer mogelijk om het pad naar het laatste dorp ( Monterosso del Mare ) te lopen. Dit pad is drie kilometer lang en vereist wel wat van je conditie. Je loopt er namelijk twee uur op en het gaat met heel veel trappen (stukken rots) enkele honderden meters omhoog. Toch is het een wandeling om niet te missen want het is erg mooi en avontuurlijk. Moe, maar voldaan om half zes op de camping en snel onder de douche. Daarna met nog twee stellen gegeten en nageborreld op het terras van de camping en tot in de late uurtjes nog bij  de camper.

2 Juni Sestri Levante 

Uitgeslapen en daarna naar de markt in Sestri Levante gelopen ( 6 Km heen en terug) en geluncht in het dorp. Vandaag wat meer bewolking maar nog wel aangenaam. Om drie uur weer op de camping en lekker niets gedaan, behalve dan dit stukje schrijven en een planning maken voor de rit richting Zwitserland morgen.


3 Juni Sestri Levante naar Viverone. 227 km.

Vanmorgen na  ontbijt, douche etc. vertrokken en via mooie bergwegen en later tussen de rijstvelden door naar Lago Di Viverone gereden. Vandaag veel bewolking maar wel een aangename temperatuur ( 24 graden). Gestopt bij camping La Rocca in Viverone aan het Lago di Viverone. Nog lekker gewandeld langs de boulevard, een ijsje gegeten en mensen gekeken.


4 Juni Viverone naar Gruyère. 250 km.

Prachtige route via  Ivrea, Aosta over de grote St. Bernard pas ( 2473 mtr. op het hoogste berijdbare punt). Tussen hoge sneeuwwallen door, maar helaas in de wolken met wat regen. Toch geweldig om zo’n pas te rijden. Verder binnendoor over Martigny via col des Mosses (1445 mtr.) naar Enney (camping Haute Gruyère).  Vlakbij Gruyère, jazeker van de kaas.! Toch nog wat zon gehad met temperaturen rond de 20 graden.


5 Juni Gruyère naar Söllingen. 389 km.

Vannacht voor het eerst weer wat regen gehad en lage temperaturen (10 graden), maar vanmorgen weer droog en later op de dag toch weer 22 graden en zon. Via Gruyere, Fribourg, Biel, Delémont, Colmar en bij Breisach, Duitsland in en verder langs de Rijn gereden. Uiteindelijk gestopt in Söllingen langs de Rijn en aan de Franse grens gestopt op de camperplaats naast camping Freizeitpark Oberrhein. Op de camping lekker gegeten en nog wat van de  zon genoten. 


6 Juni Söllingen naar Uden. 484 km.

Vannacht weer  regen en koud,vanmorgen bij het ontbijt zelfs even de kachel aan. Dit is het teken dat onze vakantie op een eind loopt. Eerste 50 km nog droog, daarna alleen nog maar regen, dus snelweg op en neus naar huis. Na 484 km rijden waren we om half twee thuis  en hier begint zowaar een waterig zonnetje te schijnen. Nu volgt het uitladen en de grote schoonmaak en dan volgende week weer werken. We hebben een heerlijke vakantie gehad met mooi weer en goede temperaturen, prachtige ritten gereden en veel gezien. We kunnen er weer even tegen.Maak jouw eigen website met JouwWeb