Noorwegen van 16 juli t/m 10 augustus Totaal 4520 km.


16 juli Uden naar Glückstadt.  503 km.

Autoweg gereden tot Arnhem vandaar alleen maar binnendoor via Rheden,Lochem, Hengelo, Denekamp. Getankt in Denekamp. Vanaf Denekamp(onderweg heerlijke currywurst mit pommes) de 213 gevolgd tot Bremen daarna de 74 en 71 naar de veerboot over de Elbe naar Glückstadt, net van de veerboot is een camperplaats aan de rechtse kant en daar zijn we gestopt. Zonder regen aangekomen! Crackers met salade Niçoise. Tijd 20.30 hele dag mooi weer.


17 juli  Glückstadt naar Ängelsholm.  566 km.

Om 7.30 opgestaan en kleine wandeling gemaakt, 8.10 gaan rijden en om 9 uur verse broodjes bij een bakker gekocht en iets later opgegeten. Bij Kolding niet bijzonder gegeten. Bruggen over naar Zweden en gereden tot Ängelsholm. Om 19.10 op parkeerplaats van trucks met eettentje. Lekkere Zweedse balletjes met puree. Hele dag mooi weer.


18 juli Ängelsholm naar Mariestad.  313 km.

Om 8 .00 wakker, naar Ängelsholm gereden om te pinnen en brood te halen, onderweg gegeten. Vandaag een regenachtige dag, dus meer rustmomenten genomen.Na de middag wat beter weer en mooie route. Gereden tot Mariestad en mooie picknickplaats om te overnachten. Alles kunnen storten en vullen, gratis! Vroeg naar bed, moe.


19 juli  Mariestad naar Trysil. 361 km.

Om 6.00 opgestaan, gedoucht en op ons gemak gegeten. Om 7.45 gaan rijden, boodschappen gedaan, meerdere pauzes ingelast, een enkele bui, maar over het algemeen goed weer. Gereden tot Trysil, daar gepind en gegeten, zalmschotel en een pizza, doggy bag voor het restant. Na een kwartiertje rijden geparkeerd voor de nacht. Frances niet goed geslapen.


20 juli  Trysil naar Sollia. 186 km. 

Om 8.30 opgestaan, rustig ontbijt en om 9.30 gaan rijden. Een mooie zandweg gereden 40 km!!, dus minder snel. Route via Dombås, waar we een paar jaar terug in een hotel hebben geslapen. Verder gereden tot Selja en hier gaan we slapen langs een beek. Na de middag verschillende stevige buien gehad, tegen de avond weer mooi. Zelf koken vandaag. Morgen proberen we ons eerste echte doel te bereiken namelijk Geiranger.


21 juli  Sollia naar Geiranger. 357 km.

Weer een heerlijk rustige nacht gehad. Om 8.00 opgestaan, ontbijt en vervolgens gaan rijden. Nog steeds geen camping gehad, ook vandaag weer alles kunnen storten en vullen in Vallsdal. Veel mooie fotomomenten. Trollstigen gereden, helaas in de wolken. Met de boot van Linge naar Eidsdal. 7 Km voor Geiranger op Solvang camping ( Nederlandse eigenaar) gaan slapen (de parkeerplaats waar we stonden mochten we niet overnachten). Redelijk weer, in ieder geval de gehele dag droog. 


22 juli Geiranger naar Loen.  85 km.

Om 8.oo douchen en ontbijten, tanks vullen etc.. 10.30 vertrokken naar Geiranger, erg mooi en erg toeristisch, tevens werd de lucht vervuild door de 3 aanwezige cruise schepen. Vandaar naar Grotli en over de 258 (skigebied dus sneeuw) naar Stryn, gewinkeld en verder naar Loen(Kjenndalsbreen gletsjer). Daar vlakbij overnacht op een picknickplaats. Mooi weer gehad. 


23 juli  Loen naar Naddvik.  247 km.

Vandaag een week geleden vertrokken. Om 9.00 uur ontbijt, 10.00 vertrokken. Een zonnige dag. Via Bjyrkelo, Skei naar Sogndal(5), Dan de 55 via Gaupne naar Turtago, Berdalseter en Øvre Årdal, dan 53 naar Årdalstangen. Prachtige route, stevig klimmen en smalle wegen. Overnacht langs het Årdalsfjorden, net voor Naddvik geslapen. Weer zelf eten gekookt, verse tagliatelle met lente uitjes en hamreepjes, met witte wijn en buiten in de zon met uitzicht over het fjord, heerlijk!! 


24 juli Naddvik naar Dale.  166 km.

Om 9.00 opgestaan, ontbijt en rijden. Vandaag is het de eerste dag zonder een wolkje en temperaturen tot 27 graden!! Van Naddvik gereden naar Laerdalsøyri dan E16 naar Borgund, onderweg historical road gevolgd  (prachtig),Stavkerk van Borgund bekeken en de weg weer terug naar Laerdalsøyri  vandaar de 243 ( prachtige weg over een hoogvlakte) naar Aurland. Hier weer gelost en water getapt. Voorbij Aurland een weggetje gereden wat steil omhoog ging met om de 50 meter een haarspeldbocht, in de eerste versnelling moeten rijden en gelukkig geen tegenliggers!. Verder langs Voss richting Bergen. Geslapen vlak voor Dale op een plaats langs e 16, dus wat meer last van verkeer.


25 juli  Dale naar Bergen.  62 km.

Om 8.00 opgestaan, ontbijten en douchen. Geen wolkje te zien en om 9.30 al 24 graden, dus weer een prachtige dag. Na een uurtje rijden in Bergen gearriveerd. Op betaalde camperplaats kort bij het centrum geparkeerd. Bryggen bezocht, dit is Oud-Bergen, erg mooie oude huizen met houten trottoirs. Temperatuur opgelopen tot bijna of helemaal 30 graden. Op de vismarkt erg dure gerookte zalm gekocht. Lekkere mosselen gegeten en Frances een broodje dickens met frites, ieder een glas bier van € 7,80 per stuk 0,4 ltr. Dus niet veel dorst. Op camperplaats verhuisd naar de waterkant, prachtige plek, alleen was er een Noor met parkeerproblemen die met zijn fietsimperiaal onze motorkap beschadigde. Als schadevergoeding zijn we 2400 nok (€300,-) overeengekomen.


26 juli Bergen naar Aga.  139 km.

Uitgeslapen, ontbijt, getankt, gestort en gedoucht. Warm weer, zelfs in Bergen waar het heel vaak regent. 2400 kronen ontvangen voor schade motorkap. Om 11.30 gaan rijden via de 7 naar Kvanndal, daar de boot naar Utne. Dan de 550 richting Odda. Heel mooi rustig overnachtingplaatsje gevonden in de buurt van Aga. Om 16.30 weer rust aan het Sørfjorden. Zelf weer eten gekookt.


27 juli Aga naar Erfjord.  175 km.

Om 8.30 opgestaan, alweer warm tot zeer warm (30 graden). Naar Odda En een stukje verder een van de mooiste watervallen, deLåtefoss, vervolgens de 520 naar Sauda. Prachtige weg over een hoogvlakte, heerlijk op sneeuwhoogte en toch nog 27 graden warm. Naar de boot van Ropeid naar Sand en verder op de 13, ook weer een mooie route, gereden tot Erfjord. Daar weer een prachtige plaats gevonden aan het fjord, heerlijk gezwommen, in de zon gelegen en zelf maar weer gekookt


28 juli Erfjord naar Borsteinen.  114 km.

Wakker geworden om 9,30 omdat de zon toen pas over de berg kwam, ja, weer een warme dag. Boodschappen gedaan en ontbeten, tegen 11.00 uur gaan rijden. In Nesvik met de boot naar Hjelmeland en vandaar via Tau naar Forsand, daar de boot op naar Lysebotn. Dit is een prachtige tocht door het fjord, langs Preikestolen en Kjeragbolten. Onderweg nog zeehonden gezien. De 500 gereden tot Børsteinen, alweer een weg met om iedere bocht een oh-moment en weer een plaats gevonden om te overnachten. Vanavond b.b.q-en.


29 juli Borsteinen naar Amli.  220 km.

Vanmorgen ontbijt en om 9.15 rijden door het Siradal over de 468 naar Tonstad vervolgens de 42 naar Efje, pannenkoeken gebakken en dan over de 42 en 413 naar Åmli. Vandaag alweer erg warm en strakblauwe lucht. Mooie route en vannacht blijven we hier in het stadspark. Eten gehaald in een cafetaria (was niet slecht). Hier is een sanistation dus kunnen we morgen ons hele stort en tankritueel weer gratis afhandelen.


30 juli Amli naar Svarstadt  203 km.

Om 9.00 boodschappen gaan doen, ontbeten en al het andere afgehandeld. De 41 verder gereden naar Kviteseid, daar een authentiek dorp gezien, soort openlucht museum. Vandaar naar Lunde en Ulefoss om de sluizen te bekijken in het Telemark kanaal. Dit is een aantal sluizen aaneen om een grote hoogte te overbruggen. De moeite waard om te zien. Vanavond weer zelf gekookt en een rustige plek gevonden.


31 juli Svarstadt naar Amal (Zweden).  262 km.

Om 9.30 opstaan en ontbijt, nog steeds prachtig weer en om 10.15 gaan rijden. We zijn via Drammen over de e18 naar Zweden gereden, 2 keer een stuk tolweg, anders was het 100 km extra boven langs Oslo. Af en toe stukjes binnendoor gepakt, mooie route. Op een binnenweg richting Åmål een mooie overnachtingplaats gevonden, waar je ook nog goed kan zwemmen. Dit is vlakbij het Vanern meer. Weer zelf koken, het begint een gewoonte te worden!! 


1 augustus amal naar Ljungskille.  123 km.

Ontbijt om 9.00, daarna gaan rijden naar het aquaduct bij Håverud. Hier het aquaduct(je) bekeken en verder gereden over binnenwegen, ook zandweg, mooie weggetjes en nog steeds 30 graden. Gereden voorbij Uddevalla naar een picknickplaats bij de E6 bij Ljungskile. Een beetje druk maar voor vandaag geen zin meer. Morgen richting Göteborg. Lekker gegeten in het hier aanwezige zalmrestaurant waar je echt alleen maar zalm in allerlei variaties kunt eten. Wij wilden met het zalmbuffet meedoen, dit bleek echter maar tot 18.00 uur en wij waren er om 18.15 uur. 


2 augustus  Ljungskille naar Harplinge.  188 km.

Een onrustige nacht gehad dankzij enkele Tsjechen die teveel pivo’s hebben gedronken en om 1.30 uur werd er een auto met de hulpdienst op een parkeerplaats gelost, deze zat in elkaar en de chauffeur was eigenwijs en daardoor werd het weer kabaal. De rest van de nacht wel geslapen, maar om 4.00 vielen de eerste regendroppels sinds 12 dagen. Om 8.00 douchen, ontbijten en laad- en losritueel. Om 9.30 gaan rijden, over binnendoor wegen langs de kust, even voorbij Göteborg begon de zon weer te schijnen en werd het al snel weer 28 graden. Rond 13.00 uur Fred & Daniëlle uit Franeker geholpen met een tik in achterwiel op te sporen. Ik dacht eerst een wiellager, maar na inspectie van de band bleek er een stuk van de binnenwang af te zijn, dus even samen het wiel gewisseld. Daarna verder binnendoor langs de kust en een prachtig plaatsje gevonden aan zee voor Halmstad (Harplinge). We staan hier met 2 campers en hopelijk veel rustiger dan de vorige nacht. 


3 augustus Harplinge naar Rostock (D)  196 km. 

Vannacht een paar fikse buien, maar wel een rustig plaatsje. Bij een benzinepomp getankt en verse broodjes voor de lunch gekocht. Het weer werd na 10.00uur weer beter 25 graden en zon. Mooie route over binnenwegen naar Trelleborg. Om 13.30 bij de terminal en naar T.T.-Lines incheckpoint gereden. We konden gelijk een ticket kopen naar Rostock en vertrokken om 15.30 uit de haven van Trelleborg. De boot was bijna leeg, dus reserveren was niet nodig. Het was een vrachtboot dus weinig vertier aan boord. Om 9.00 uur uitgescheept in Rostock en op een parkeerplaats bij wandelgebied Hohe Düne Met verschillende campers overnacht. 


4 augustus Rostock naar Sülzwiese.  230 km.

Om 7.30 opstaan, want vanaf 8.00 uur is het dagtarief verplicht. Vannacht weer enkele stortbuien. 5 Minuten na vertrek verse broodjes gekocht. Mooie binnendoor weggetjes gereden, door de stad Schwerin en vandaar naar Lauenburg, door naar Sülzwiese. Om 16.15 aangekomen en op camperparking Sülzwiesen een plaatsje voor de nacht gevonden. € 8,00 voor de plaats en € 1,00 voor 8 uur stroom. Om 16.45 de stad ingelopen, ong. 10 min. Lopen naar centrum. Erg mooi stadje met veel oude gebouwen en een gezellige sfeer. Heerlijk ijsje gegeten, dit was zo voedzaam dat we het avondeten overgeslagen hebben. 


5 augustus Sülzwiese naar Nordhorn. 284 km. 

Om 9.15 broodjes gehaald nadat we gedoucht hebben. Na het eten het laad- en losritueel. Vertrek 11.30 richting Soltau, verder naar Nienburg, vandaar naar Diepholz en Lingen. Alle camperplaatsen waren of bezet of niet meer aanwezig. Net voor Nordhorn aan de linkse kant van de weg bij gasthaus gegeten en de camper achter het restaurant op privégrond van eigenaar mogen parkeren en slapen. Vandaag was het weer heerlijk weer 24 graden en zon. 


6 augustus Nordhorn naar Uden.  173 km.

Laatste dag 6 Augustus 8.30 opgestaan en naar de bakker gereden, vervolgens naar parkeerplaats om te ontbijten. Hiervandaan naar Almelo om bij Bruggink naar campers te kijken, dit was een tegenvaller. Toch maar besloten om naar huis te gaan. Om 1.30 thuis en meteen aan de slag, was in de wasmachine, camper van binnen en buiten poetsen en om 18.00 douchen. Einde vakantie.

Kosten  veerboot Elbe € 13.50

Kosten  Storebaelt brug en Malmö € 112.00

Kosten boot Trelleborg _ Rostock € 142Maak jouw eigen website met JouwWeb