Reisverslag
vakantie in Ierland van 15 juli t/m 11 augustus 2011

Vrijdag 15 Juli Uden - Duinkerken

Vertrek om 11.00 uur naar Duinkerken. Snelweg tot voorbij Antwerpen, lange file voor de Kennedy tunnel maar daarna verder over binnenwegen. De bedoeling was camperplaats Bray Dunes, alleen stond hier een feesttent en dus konden we hier niet staan. Door naar de ferry terminal van DFDS, waar we bij het ticket bureau met wel 15 campers hebben overnacht. Bij aankomst heerlijk weer, dus tuinstoelen naar buiten, een pilsje en genieten van de zon.


16 juli Duinkerken - Weston under Penyard

Boven verwachting heerlijk geslapen, geen losse opleggers die op de boot gezet moeten worden, dus ook geen piepende achteruit rijsignalen. Wel vroeg op n.l.  4.30 uur. Om zes uur vertrokken met de boot. Ondanks het slechte weer (tot 14.00 uur regen) voor een binnendoor route gekozen onder Londen door. Op het moment dat we Wales binnenreden scheen de zon, dus zo snel mogelijk een leuk restaurantje zoeken met een mooie en rustige parkeerplaats. The Weston Cross Inn bij het plaatsje Weston under Penyard bleek aan onze eis te voldoen. De eigenaar gevraagd als we een maaltijd zouden gebruiken, of we dan op zijn parkeerplaats (die mooi achter het restaurant gelegen was) mochten overnachten. Dit was geen probleem, dus eerst een Guinnes op het terras en daarna de site bijwerken. Morgen gaan we vertellen hoe het eten


17 juli Weston under Penyard - Fishguard

Heerlijk gegeten en lekker rustig geslapen, kortom een prima overnachtings plaatsje. Vandaag maar 226 km te gaan, dus op ons gemak ontbijten en rustig rijden door het mooie Brecon natuurgebied naar Fishguard. Om twee uur hier aangekomen en de ferry zien vertrekken. Hier hebben we een mooie parkeerplaats vlakbij de terminal. Mooi uitzicht over de haven en afwisselend wat zon en regen. Vannacht kunnen we hier slapen op een
grote parkeerplaats achter de Tesco, hier 50 meter vandaan. Morgen de omgeving verkennen als het droog is en om 13.30 de ferryterminal oprijden. De boot naar Rosslare vertrekt om 14.30 uur. Ireland, here we come.


18 juli Fishguard - Rosslare

Eerst douchen en daarna lekkere verse broodjes bij de Tesco. Even de pier opgewandeld en toen we daarvan terugkwamen begon het te regenen, dus naar binnen en bootjes kijken. Om elf uur de terminal
opgereden en om half twee de boot op/in?. Van al onze overtochten die we tot nu toe gemaakt hebben was dit de rumoerigste (veel kinderen en alle zitplaatsen bezet). Waarschijnlijk omdat dit het hoogseizoen is en dat zijn we niet gewend. Om 18.00 uur in Rosslare, aftanken (de eerste keer sinds thuis, wel 95 liter) en een plaatsje zoeken. Bij een bar(retje) langs een binnen doorweg  gestopt de eigenaar toestemming gevraagd om hier te slapen. Dit stukje geschreven en daarna een Guinness gaan drinken bij de goeie man.


19 juli Rosslare - Clondalkin

Lekker geslapen, vandaag geen grote rit. Rustig over kleine weggetjes langs de kust gereden, een paar uur aan het strand gestaan, daar geluncht en  daarna een strandwandeling gemaakt. Later naar de Wicklow Mountains gereden. Een smalle en steile (30%) klim gereden en een ruïne bezocht in de bergen. Geen plaatsen om wild te staan gevonden dus naar de camping (Camac Valley) op 11 km. afstand van Dublin gereden. Een camping met ruime plaatsen, asfalt om de camper op te zetten en voldoende ruimte om ons heen. Op de plaats is water,stroom en afvoer van vuil water aan te sluiten. Stroom kost extra. Camper en 2 personen €21,00 stroom €5,00 per nacht. Alles schoon en netjes verzorgd, ook gratis Wi-Fi en dus dit stukje geplaatst. Een dag die zeker de moeite waard was en waar we van hebben genoten.

Wakker worden met de zon op je ramen, zo hoort het en zo was het vanmorgen. Uitgeslapen, gegeten en om 11.00 uur gaan wandelen naar het plaatsje Clondalkin door het Corkagh park. Totaal zo’n 9 km.
heen en terug. Het hele stuk is park, dus mooi en rustig om te wandelen. In Clondalkin koffie gedronken en boodschappen gedaan. Op de camping lekker buiten geluncht in de zon, daarna douchen en gereed maken om naar Dublin airport te rijden en daar Dennis en Debby op te halen. Na vele rondjes op het vliegveld gereden te hebben, konden we Dennis en Debby ophalen. Helaas was het niet
mogelijk om in de stad te parkeren (alleen garages en daar zijn we te hoog voor), dus voor het hotel de kids gedropt en weer terug naar de camping. Morgen met de bus naar Dublin.

Met de bus naar Dublin en na aankomst in centrum samen met Dennis en Debby de stad verkennen. Vandaag veel regen, maar toch een hoop gezien. Schoenen en sokken gekocht omdat er iemand natte voeten kreeg. De dames winkelen en de heren in de pub aan de Guinness, goed verdeeld toch?
Lekker mosselen gegeten en Irish stew, daarna met de Debby naar de Riverdance. Dit was weer geweldig om te zien, strak ritme en synchroon bewegen. Ondertussen Dennis en Frances in een pub met metal muziek, ook mooi! Na afloop nog even naar de Palace bar voor een whisky proeverij. Om 11.15 uur vertrok de laatste bus naar de camping, dus afscheid van Dublin voor vandaag.

Vandaag een rustdag en BBQ-en met Dennis en Debby. Ook weer meer zon en droog. Boodschappen gedaan voor de BBQ in Clondalkin, heen en terug door het park, dus een wandeling van anderhalf uur.23-24 juli Clondalkin - Corofin - Clondalkin

Debby is na de BBQ bij ons gebleven, om nog even een stukje van Ierland te zien. `s-Morgens ontbijten en douchen, dan via binnenwegen naar de Cliffs of Moher. Onderweg lekker in het zonnetje buiten geluncht. Mooie route gereden en uiteindelijk bij de cliffs gearriveerd. De moeite waard om te zien, wel erg touristisch. Naar camping Corofin Village in het centrum van Corofin. Veel Hollanders op de camping, morgen weer terug richting Dublin.

De dag begonnen met motregen, broodjes halen, ontbijten en vertrekken richting Dublin. Onderweg was duidelijk te zien dat het richting Dublin zonniger was, dus (Debby) doorgereden naar Camac Camping. Stoelen buiten en lekker in de zon zitten. Toch nog een mooie dag.


25 juli Clondalkin - Antrim

Afscheid van Dennis, Debby en Dublin, via groene route richting Noord Ierland. Over Ardee, Dundalk,Lisburn en Glenavy langs Lough Neagh. Dit ligt net boven het vliegveld van Belfast. Eindpunt
camping “Sixmile Water caravan park” in Antrim aan het Lough Neagh. Mooi plaatsje, heerlijk zonnig en lekker buiten een boek lezen met een pilsje erbij. Wat hebben we het weer slecht. Hopelijk blijft dit weer een poosje bij ons.


26 juli Antrim - Bushmill

Vandaag een topdag, strakblauwe lucht en heerlijk buitenweer. Van Antrim naar Larne aan de oostkust van N.-Ierland. Vanaf hier wegnr. 2 langs de kust gereden, dit is echt een aanrader als je hier in de buurt bent. Schitterende uitzichten en een prachtige weg om te rijden.
Veel plaatsen om even rustig van de zee te genieten, wat we dan ook een aantal keren gedaan hebben. Extra rondje bij Fair Head kun je doen als je een auto met voldoende trekvermogen hebt en niet zwaarder bent dan 3 ton. Smal en steil! Bij de rope bridge gestopt en daarna naar de Giant`s Causeway, hier waren alle parkeerplaatsen bezet, dus door naar Bushmill (2 km. verder). De “Bushmill`s Old Distillery” bezocht en enkele whiskey`s geproefd,  lekker en ook een fles gekocht van de jubileum uitgave. Deze distillery bestaat al 400 honderd jaar! Na de rondleiding en de tastings weer terug naar de Giant`s  Causeway, nu was het een stuk rustiger en konden we wel parkeren. Dit is een heel apart natuurverschijnsel wat je gezien moet hebben, maar waar het wel erg touristisch is. Gisteravond nog een wandeling gemaakt om de zon in de zee te zien zakken, maar het laatste stukje hing er weer een nevel ver weg in de zee (toch mooi geweest).


27 juli Bushmill - Arlagh

Heerlijk geslapen op het parkeerterrein van het treintje ( die overigens `s-nachts niet rijdt ). Weer mooie kustweggetjes langs (London)Derry. Hoogtepunt van vandaag is het meest Noordelijke puntje van Ierland genaamd Malin Head. Uitzicht tot de Noordpool, als je al zover zou kunnen kijken. Inmiddels zijn er meer wolken gekomen en uit sommige valt wat motregen. Weer een leuk vrij parkeerplaatsje gevonden in Arlagh aan de zee, vlakbij het noordelijkste punt van Ierland.


28 juli Arlagh - Ballyshannon

Gisteravond wat rumoerig i.v.m.jeugd die een strandovernachting hadden. Dit waren met name meisjes, dus dat trekt jongens aan die macho gedrag vertonen en dit in combinatie met een auto is wat
vervelend. Om 10 uur gaan rijden en weer een prachtige route door Donegal. Veel mooie overzichten aan zee en onderweg een heel groot gebied waar turf gestoken wordt, goed voor de peated whiskey (whisky). Enkele wegen waren zo slecht dat we niet harder dan 30 km per uur konden rijden. Uiteindelijk op de”Lakeside caravan en campingpark” in Ballyshannon terecht gekomen.


29 juli Ballyshannon - Keel

Opgestaan met de zon op de camper, alweer een mooie dag (ook gebleven). Mooie route door het venengebied van county Mayo, weer volop turf en slechte wegen (niet harder dan 40 km per uur) , wel een mooi en ruig gebied. Als afsluiting en hoogtepunt van vandaag de kliffen bij Keel. Dit is op het Achill Island in de county Mayo. Lekker gegeten bij een visrestaurant (vrijdag hè). Tot nog toe veel zelf gekookt, wat prima bevallen is. Opvallend is dat je op de plaatsen waar je vrij staat, veel meer in contact komt met de plaatselijke bewoners en dit zijn erg leuke gesprekken. Na even zoeken een weg naast de camping gevonden naar het strand en daar gaan we lekker slapen.


30 juli Keel - Salthill

Vannacht wat feestende jeugd, maar toch goed geslapen. Opgestaan met zon, na de middag een enkele bui. Vandaag doorkruisen we county Connemara.  Mooie weggetjes in een ruig gebied, rotsen en
ook weer veen, dus ook weer slechte kwaliteit wegdek. Naar Galway gereden langs Clifden, enkele scenic routes en in Salthill, net naast Galway op camping Salthill caravan park” nog een plaatsje kunnen vinden. Alles was vol in deze omgeving,want het is kermis en er zijn paardenraces dit weekend. Een flinke wandeling in een straffe wind langs de oceaan gemaakt naar het dorp, eten en weer terug naar de camping. Goed uitgewaaid, dus dat wordt lekker slapen, na een paar borrels.


31 juli Salthill - Ballybunnion

Alle voorzieningen weer gehad dus verder via Gort en Tulla naar Limerick, Cliffs of Moher hadden we al eerder op de reis gezien. Van Limerick naar Garrigafoyle castle, bezichtigd (geen entree) en verder naar beal beach bij Ballybunnion. Vrij op het strand overnachten.


1 augustus Ballybunnion - Dunbeg

Heerlijk rustige nacht, ontbijt en daarna een lekkere strandwandeling gemaakt. Vandaag weer een mooie dag met later op de dag veel zon. Van hier via Tralee naar Dingle ( An Daingean , Iers), zo heet ook dit schiereiland. In Tralee wat rondgekeken en geluncht. Pas na half vier verder gereden naar Dingle omdat het erg druk was i.v.m. bankholiday. Dit is echt een schitterende rit door de bergen. Uiteindelijk doorgereden naar Dunbeg Stone Fort op de zuidwest punt van dit schiereiland. Hier enkele glazen Guinness, een lekkere maaltijd en van het uitzicht  genoten. Vannacht slapen we hier.


2 Augustus Dunbeg - Killarney

Vroeg uit de veren om de grote drukte voor te zijn. Mooie weg langs de oceaankust en weer terug in Dingle. Stadje bekeken en brood gekocht. Verder het Ocean Aquarium bezocht, dit is echt de moeite waard. Vandaag wat meer bewolking , maar wel droog. Eindpunt vandaag: Fossa Caravanpark in Killarney. Lekker vroeg en buiten relaxen. Boek, bier en rust.


3 augustus  Killarney - Castletownbere

Uitslapen, douchen en schiereiland Iveragh (ring of Kerry) opgereden. Via Gap of Dunloe En Ballaghisheen Pass midden door het schiereiland (leuke smalle weggetjes),maar met motregen, gereden naar Waterville. Dan naar het puntje via Balinskelligs naar Portmagee door de wolken over een steile pass gereden (dus niets gezien{jammer}), vervolgens over brug het eiland Valentia op. In Knightstown vlakbij de veerboot vrij geparkeerd voor de nacht. Hopelijk is het morgen weer helder en geen motregen. Buiten gekeken, alles grijs, dus uitslapen. Om half elf wat meer opklaringen en de noordkant van de Ring of Kerry gaan rijden, wij vonden dit niet echt spectaculair. Via Killarney naar Kenmare (dit is een heel mooi stuk) en vandaar de zuidkant van de Ring of Kerry op. Dit was wel een heel mooie route, nog wel wat donkere wolken, maar ook af en toe zon. Eindpunt een parkeerplaats aan de oceaan (je waait uit je hemd) in het dorp Waterville. Hier vanavond wat eten en een kroeg bezoeken. De bussen en de meeste mensen rijden de Ring of Kerry vanaf de noordkant naar de zuidkant, dus als je niet te veel tegenliggers wil krijgen (sommige stukken zijn smal, met name aan de zuidkant) dan kun je het beste zo rijden. Alweer een rustige nacht op een vrije plaats en een stukje terug naar Sneem. Vandaar naar Moll`s Gap via de R568, mooie route. Van Kenmare de Ring of Beara op via de noordkant. Alweer een Stone circle, de derde al deze reis, hoe geloofwaardig is dit nog. Hier weer weggetjes naar mijn hart, erg smal en steil. Met name van Ardgroom naar Eyeries. Gereden tot het uiterste punt n.l. de cable car naar Dursey Island, deze was voor de rest van de dag volgeboekt, dus foto`s en weer verder. Langs de zuidkust tot aan de Berehaven Golf Club net voorbij Castletownbere. We staan tussen de holes op een speciaal stukje voor campers, extra bijverdienste voor de club! Hier lopen kinderen op de court en mensen in spijkerbroek! Ziet er goed uit en rustig. Alleen de internetverbinding lukt hier niet, dus waarschijnlijk wordt dit stukje morgen geplaatst.


4 augustus Castletownbere -Ballydehob

Vandaag de ring van Beara afgereden,  dit is ook weer een mooi schiereiland en al wat minder druk. Vervolgens het schiereiland Sheep`s Head opgereden, weer mooie smalle weggetjes en minder
touristisch (beter), met als hoogtepunt “Mizen Head” het meest zuid-westelijke puntje van Ierland. Mooi om rond te kijken in de vuurtoren huisjes en bij de rotsen. Dus tegen vieren naar Ballydehob gereden (rare plaatsnamen hier, we kwamen ook door Ballylickey) We staan hier op een parkeerplaats tegen het dorp, dus vanavond nog even een pub opzoeken.


5 augustus Ballydehob - Clogheen

De hele nacht regen, ook veel onderweg. Via Timoleague naar Kinsale gereden,dit is een mooi en touristisch dorpje. Alleen door de nog steeds vele regen doorgereden, via binnenwegen langs Cork. Richting Cashel (Rock of Cashel) gereden tot aan Parson`s Green holiday park in Clogheen, hier gestopt omdat hier de zon scheen. Lekker buiten een Guinness gedronken en van het laatste beetje zon van vandaag genoten. Een van de campinggasten vertelde dat het weervrouwtje van de tv voorspelde dat we dinsdag het risico op een zonnige dag hebben. We zullen zien. Nog steeds geen gratis Wi-Fi, maar toch weer een stukje geplaatst.


6 augustus Clogheen - Fishguard

Wakker met wat regen, later afwisselend zon en regen. Vanaf de camping naar Rock Cashel, deze bekeken en verder richting Rosslare. Onderweg besloten om naar de terminal te rijden en te kijken of we om konden boeken, zodat we wat meer tijd voor de doorsteek in Engeland kunnen uittrekken en we willen toch vrijdag of zaterdag thuis zijn, om nog een paar dagen te hebben voor we weer moeten werken. Om 15.30 uur in Rosslare en omgeboekt voor de boot van 21.00 uur, dan zijn we om 0.15 uur in Fishguard en daar hebben we een mooi plaatsje gelijk bij de terminal, waar we kunnen overnachten. Dus morgen zijn we in de UK. Dit verslag wordt geplaatst als we op de ferry zitten, want daar hebben we free wi-fi


7 augustus Fishguard - Marlborough

Ontbijt met uitzicht over de zee in Fishguard en daarna via binnenwegen naar Ross on Wye. Onderweg een brug tegengekomen die 2.10 mtr. breed was en ook echt niet meer. De spiegels konden
over de leuningen en op de auto hadden we aan elke kant 2.5 centimeter over (spannend), maar alles goed gegaan. Verder via Cloucester en Swindon naar Marlborough gereden en daar op de parkeerplaats in het centrum overnachten. Vanmiddag de stad bekeken en vanavond gaan we daar nog wat eten en drinken. Leuk stadje en lekker gegeten, vroeg naar bed.


8 augustus Marlborough - Duinkerken

Om acht uur vertrokken en via de zuidkust naar Dover. Door Brighton gereden, erg druk maar altijd mooi. Om vier uur bij de terminal van DFDS in Dover, omgeboekt en de boot van zes uur naar Duinkerken. Morgenavond dus thuis.


Donderdag 11 augustus om half tien vertrokken via de snelweg naar Uden, onderweg in België nog een broodje gegeten (even van de snelweg af) en door naar huis. We hebben trouwens de laatste drie dagen wel
mooi weer gehad en zelfs enkele keren de airco aangehad. Nu weer thuis, camper van binnen en buiten gepoetst en de was in de wasmachine gedaan. Dit was een mooie vakantie in een prachtig land met veel natuurschakeringen, alleen het weer was te wisselvallig en de temperatuur was aan de lage kant, waardoor we niet veel buiten konden zitten. Als je de tijd er voor kunt nemen moet je Noord-Ierland ook zeker bezoeken, dit is echt de moeite waard.

Totale afstand 5435 kilometer in 28 dagen

Bootkosten DFDS Dunkerque/Dover retour  €101.50

Bootkosten Stena Fishguard/Rosslare retour € 334.90

Omboeken terugreis Rosslare € 35.95

Omboeken terugreis Dover € 25.00