Rondreis Portugal / Spanje vanaf 12 September t/m 15 Oktober, heenreis tot in Sagres(meest zuid-westelijke punt Europa) 3833 km. Terugreis 3777 km. Totaal 7610 km.


Vrijdag 12 September 2014 Uden - St. Méry sur Mer.  Vandaag 545 km. gereden.

Vertrek richting Portugal om half tien. We rijden via Luxemburg om daar te tanken en vervolgens via Route National en kleinere wegen richting Orleans. Eindpunt is geworden St. Méry sur Seine. Mooi plaatsje langs het kanaal, redelijk wat verkeersgeluid maar ’s-nachts valt dat wel mee. Lekker buiten gezeten bij een temperatuur van 29˚ en later nog een wandeling gemaakt. 


Zaterdag  13–9 St. Méry sur Mer - Pageas.  500km. gereden.

Lekker vroeg op en om half negen gaan rijden, weer over snelle binnenwegen richting Limoges. Eindpunt in het dorpje Pageas op een hele mooie camperplaats vooraan in het dorp. Na wat bewolking vandaag was het hier weer een strak blauwe lucht en 28˚. Vanavond in het restaurant bij de camperplaats pizza’s gegeten en nog een poosje gelezen. 


Zondag 14-9 Pageas – Itziar (Spanje).   516 km

Weer op tijd vertrokken na de sanistop op de camperplaats. Vandaag was de planning ergens voor de Spaanse grens te stoppen, toen we  daar in de buurt kwamen was  er veel bewolking en hadden we nog zin om Spanje in te gaan. Een prachtig stuk kustweg gereden van San Sebastian naar Zumaia. Daar hadden we weer zon. Eindbestemming aan de kust in het plaatsje Itziar. Mooie terrassencamping met uitzicht op zee. Helaas ging het, een half uurtje nadat we aangekomen waren, regenen en onweren. In het restaurant wat gegeten en daarna de site e.d. bijgewerkt dankzij een gratis wifi verbinding. Als het weer morgen weer goed is houden we hier een rustdag..


Maandag 15-9 Itziar - Potes (camping La Isla -Picos de Europa) 

Na lekker ontwaken en douchen weer verder richting Picos de Europa. Prachtige  route gedeeltelijk langs de kust met mooie uitzichten en leuke stops voor foto’s. Daarna tussen de  bergen door met vele smalle bochten en kronkelweggetjes naar Potes gereden, alwaar we op een mooie camping onder aan de Picos zijn aangekomen. Heerlijk weer, tussen de middag 32˚) en ’s-avonds (25˚) lekker buiten gezeten en dit verslag gemaakt. 

Dinsdag 16-9 Potes, Fuente Dé, Potes   285 km. gereden.

Lekker uitgeslapen en vervolgens naar Fuente Dé om daar met de kabelbaan de Picos de Europa in te gaan. We stijgen met de kabelbaan 783 mtr. tot op een hoogte van 1973 meter. Een prachtige wandeling  in/op de bergen gemaakt van ongeveer 6 km. Erg mooi en goed te doen. Daarna weer terug naar de camping in Potes. 40 km. gereden.


Woensdag 17-9 Potes – Tapia de Casariego  302 km.

 Vandaag een prachtige route door de Picos via Riaňo, Langreo naar Luarca en vandaar langs de kust naar Tapia de Casaregio. Erg mooie (motor) weggetjes. Helaas veel bewolking en wat regen, rond de middag weer zon en temperaturen van 28˚. In Tapia de Casariego gestopt op een camperplaats vlakbij het strand, het dorp bekeken en een terrasje bezocht.  Nacht temperatuur 20˚. 


Donderdag 18-9 Tapia de Casariego – Lira / Carnoba   366km.

Vertrokken met mooi weer en een prachtige kustweg gereden. Naarmate we westelijker kwamen, kregen we buien en die werden steeds heftiger. Toch naar Cabo Fisterre gereden en daar even foto ( Zie je  de camper staan?) en film momenten gehad, maar het waaide te hard om daar te overnachten en dus uiteindelijk een camperplaats gevonden in Lira / Carnoba aan het strand en in de beschutting van een berg. Leuke wandeling gemaakt in de avonduren, want toen was het weer droog. 


Vrijdag 19-9 Lira / Caroba – Estela / Rio Alto ( Portugal )     288 km

Gisteravond begonnen aan een 3d puzzel en vanmorgen afgemaakt, daarna sani en rijden naar Santiago de Compostela. Na een half uur rijden begint het weer te hozen en echt continu. Wel door het centrum van Santiago gereden en veel pelgrims en oude gebouwen gezien, maar vanwege het echt slechte weer niet gestopt, waarmee weer bewezen is dat steden niet voor ons bestemd zijn. Dus besloten om verder richting Porto in Portugal te rijden. Via een leuke grenspost over een smal bruggetje Portugal ingereden. Het weer begon iets op te knappen en uiteindelijk zijn we in Estela, 45 km. voor Porto, gestopt. De lucht klaart op en hopelijk is het morgen echt mooi weer.. 


Zaterdag 20-9 Estela / Rio Alto  – Porto

Wakker geworden met alweer regen, maar vanaf 11.00 uur begon de zon te schijnen en is het goed gebleven. Vertrokken via mooie kustwegen naar Porto en daar op camping “Canidelo” aangekomen. Van hieruit kun je met de fiets over de boulevard naar hartje centrum. Afstand 8 km. Leuke fietstocht en geen last van het verkeer, je komt langs de porthuizen en je kunt dan over de brug het centrum in. Mooie en leuke dag gehad.

Zondag 21-9 Porto Rustdag

Vandaag lekker in het zonnetje zitten en de omgeving verkennen. 15 km.  gefietst, 6 km. gelopen, Sangria gedronken en gezwommen, dus erg actief geweest op onze rustdag. We sluiten de dag af met een BBQ en daarna een onweersbui.


Maandag 22-9 Porto – Peniche  305 km. gereden door de regen. 

De bui van gisteren is de hele nacht doorgegaan en ook nog bij ons gebleven terwijl we naar Peniche gereden zijn. Daar aangekomen is het 2 uur droog geweest en hebben we het leuke stadje bekeken. Rond etenstijd weer een onweersbui en op het moment dat ik dit schrijf weer droog, We worden al die regen wel behoorlijk zat en hopen dat het toch een keer het lekkere weer wordt dat mensen die in Portugal geweest zijn, altijd zeggen. 


Dinsdag 23-9 Peniche -  Ervidel via Evora 285 km.

Vanmorgen weer droog en zonnig, de eerste dorpen waar we doorkwamen waren één grote modderpoel door de regen van gisteravond. Hoe verder we de bergen ingingen naar het oosten, hoe beter het weer werd. Onderweg een flinke wandeling langs de highlights van Evora  gemaakt en daarna verder naar de Baragem do Roxo in Ervidel. Evora is een unesco dorpje dat zeker de moeite waard is om te gaan bekijken. 


Woensdag 24-9 Ervidel – Alvor ( ALgarve) 145 km.Wakker geworden met mist die na het douchen en ontbijten snel optrok en waarna we weer een mooie zonnige dag kregen. Rustige wegen gereden tot aan de Algarve, hier wat meer toeristen. Uiteindelijk bestemming bereikt in Alvor vlakbij het strand. Leuke wandeling door het stadje gemaakt en ondanks een beetje bewolking toch een hele mooie dag gehad. Een stuk gefietst om bakker te zoeken en verder lekker gewandeld. 


Donderdag 25-9 Alvor – Sagres  67 km.

Het ziet er naar uit dat de zon nu bij ons blijft, vandaag zelfs schaduw moeten maken. Hopelijk blijft het nu zo. Vandaag naar het meest zuid-westelijke punt van Europa gereden, n.l. de vuurtoren van Sagres. Foto en film momenten, de laatste bratwurst voor Amerika gegeten en ook churros. Daarna hebben we een geweldig plaatsje bij het strand van Sagres gevonden, waar we heerlijk hebben zitten genieten van de zon en het prachtige uitzicht. 

Vrijdag 26-9 Sagres Rustdag

 Vandaag vroeg op om een boottocht te maken met het doel om dolfijnen te spotten. Om 9.00 uur moeten we bij de haven van Sagres zijn. Hier gaan we op de fiets naartoe. Prachtige en snelle boottocht tot ruim 10 mijl de oceaan op, toen een tijdje met een school dolfijnen mee gevaren. Echt een leuk begin van de dag met weer een heerlijke warme zon erbij. Vandaag nog even nagenieten op deze heerlijke plaats.


 Zaterdag 27-9 Sagres – Faro  127 km

 Vandaag weer een stukje rijden langs de kust, eerst naar Paderne gereden en daar sani gedaan, maar dat was niet de plaats voor ons om te blijven, dus door naar Faro. Gezellig wat gewinkeld en gewandeld. Mooie winkelstraten en een aantal oude gebouwen gezien. .


Zondag 28-9 Faro – Mina do Sao Domingo  136 km.

Toch maar weer eens het binnenland proberen, prachtige route gereden ( met veel motoren en wielrenners) Uiteindelijk gestopt bij een meertje en daar vonden we zomaar een prachtige Camperplaats, dus besloten om hier te blijven. Het plaatsje heet Mina do Sao Domingo en ligt in de richting van Serpa in de buurt van de Spaanse grens.Leuke omgeving rond het meertje. 


Maandag 29-9 Mina do Sao Domingos – Gelves (Spanje)  267 km. 

Vandaag vertrokken richting Spanje. Prachtige bergwegen gereden door natuurparken en uiteindelijk net voorbij Sevilla op een camperplaats bij de jachthaven gestopt. Temperatuur overdag 28˚ en in de nacht 22˚.  

Dinsdag 30-9 Gelves Rustdag

Vandaag de was gedaan en verder een rustige dag met wat wandelen en fietsen.


Woensdag 1-10 Gelves - Sanlúcar de Barrameda  119 km .

 Gestart met wat bewolking maar wel 28˚, afgelopen nacht was het trouwens 25˚ , richting kust gereden, heel veel katoenplantages gezien en veel plukken katoen op en langs de weg. Route verder niet geweldig interessant wat betreft natuurschoon. Eindbestemming aan de monding van de Guadalquivir in Sanlúcar de Barrameda. Gratis camperplaats met heel veel plaatsen en sani. Leuke wandeling langs de boulevard en een fietstocht tegen de berg op naar Castillo de Santiago. Later nog even een terrasje pikken in het centrum (op 600 meter.)


Donderdag 2-10 Sanlúcar de Barrameda – San Pedro de Alcántara - Marbella  251 km

Vanuit Sanlúcar tussen de katoenvelden door richting Ronda gereden. Een prachtige tocht door de bergen gemaakt bij Ronda en uiteindelijk terechtgekomen op een parkeerplaats aan het strand van San Pedro de Alcantára. Een paar wijntjes gedronken op het terras en wat gewandeld over de boulevard. Na het avondeten weggestuurd door iemand die de politie zou waarschuwen en na 21 km op een camping in Marbella gestopt. .


Vrijdag 3-10 Marbella – Motril  153

Na de sani activiteiten vertrokken langs de mooie kustwegen naar Motril. Hier een mooi schaduwplaatsje op de camping aan het strand. Even samen de boulevard en iets verder gefietst en vervolgens lekker enkele pilsjes gedronken in de strandtent schuin tegenover ons. Hierbij ons zelf de vraag gesteld, waarom moeten we nog werken? Dit is ultiem genieten in oktober met 28˚ in de schaduw. km.


Zaterdag 4-10 Motril –Roquetas de Mar  

153 km.

Vandaag een mooie route gereden door de Sierra Nevada. Veel motoren en erg aan te bevelen voor camperaars, echt een mooi natuurgebied. Na een dag genieten gearriveerd in Roquettes de Mar. Vrije camperplaats in het begin van het dorp vanuit het westen. Hier nog een flinke wandeling en een fietstocht gemaakt. 

Zondag 5-10 Roquetas de Mar (heen en weer vliegveld Almeria) 

Even naar het vliegveld in Almeria gereden om Alie en Leo op te halen en naar Roquetas de Mar te brengen. Een heel gezellige dag met z’n vieren gehad en zelfs nog flink gewandeld. Een prima restaurant in de buurt van hun appartement  gevonden en met de camper in de straat van hun appartement overnacht. 92 km.

Maandag 6-10 Roquetas de Mar 

Nog een gezellige dag met Alie en Leo in Roquetas de Mar


Dinsdag 7-10 Roquetas de Mar – Mazarron  245 km

 Afscheid genomen van Alie en Leo en een route gemaakt door de sierra waar veel westerns zijn opgenomen, prachtige rit door een woestijnlandschap en later langs de kust naar Puerto de Mazarron. Hier de geërodeerde rotsen bekeken en besloten om  naar een camperplaats bij Mazarron te stoppen. Mooie rustige plaats in de bergen. Goede douchegelegenheid en ruime plaatsen. Wel veel honden op de plaats. .


Woensdag 8-10 Mazarron – Jávea 217 km.

 Na douche en sani weer vertrokken en ook nog een geocache vlakbij gevonden. Een flink stuk snelweg genomen en voorbij Alicante verder langs de kust door het Benidorm getto en uiteindelijk aangekomen in Jávea op een mooie en rustige gelijknamige camping met zwembad en restaurant. 

Donderdag 9-10 Jávea 

Vandaag weer een rustdag, lekker de  ochtend begonnen met een echt Engels ontbijt. Daarna een fietstocht  gemaakt om het te veel aan caloriën weer te verbruiken. Mooie rit tussen de sinaasappel plantages door. Verder nog wat zwemmen en luieren.Vrijdag 10-10 Jávea – Lleida   447 km.

 Mooie tocht, eerst langs de kust en daarna langs de rivier Ebro naar Lleida. Onderweg bij een paar camperplaatsen gestopt waar we niemand zagen en ons toch niet zo prettig voelden. Uiteindelijk, na verder rijden dan de bedoeling was, Gestopt bij een caravan reparatiebedrijf die overnachtingplaatsen voor campers had, Niet echt gezellig maar wel rustig en veilig. 


Zaterdag 11-10 Lleida – Ax-Les-Thermes 226 km.

 Wakker geworden in de mist. Na het ontbijt een prachtige rit door de Pyreneën via Andorra, waar we even (taxfree) gewinkeld hebben. Op 2460 meter geluncht en op 1350 meter in Ax-Les-Thermes gestopt op de camping. Hier iets frisser ( 23˚) maar nog steeds heerlijk weer. 


Zondag 12-10 Ax-Les-Thermes – Uzerche   375 km.

Vannacht veel wind, maar na het ontbijt was het weer goed. Lekker zonnetje en prima temperatuur. Weer een mooie rit door het laatste stuk Pyreneeën en een flink stuk naar het noorden richting huis, via Toulouse richting Limoge en gestopt in Uzerche. Dit is een mooi oud stadje met een prima gratis camperplaats. Flinke wandeling door en om het stadje gemaakt en genoten van een rustige avond. 


Maandag 13-10 Uzerche – St.Satur   323 km.

(Bij Sancerre aan de Loire)

 Vandaag via de A 20 en later via hele kleine weggetjes naar St.Satur aan de Loire gereden. Hier op een camping gestopt aan de Loire, als we van vissen hielden konden we ons lijntje uitgooien vanuit de camper! Mooi stukje gewandeld langs de Loire, het sluisje en het kanaal. Nog steeds prima weer. 


Dinsdag 14-10 St. Satur – Bastogne   473 km

Via leuke binnenwegen een flinke afstand richting huis gereden. Nog steeds lekker weer en genoten van de omgeving. Uiteindelijk via Martelange ( goedkoop tanken) in Bastogne op de camperplaats aangekomen. Nog even door het dorp gewandeld en daarna van een goede nachtrust genieten.. 


 Woensdag 15-10 Bastogne  - Uden 

Laatste stukje naar huis, met nog steeds lekker weer gereden, ( vannacht wel de kachel aan moeten maken want het was maar 3.6 graden, dat waren we niet meer gewend!) Thuis aangekomen was het toch nog lekker weer en dus nog zo veel mogelijk schoongemaakt en lekker uit eten geweest. Einde van een prachtige vakantie, die wat ons betreft nog wat langer ( de winter door ) had mogen duren. Maar volgende week gaan we weer werken en onze volgende vakantie voorbereiden. 270 km.  We zijn 34 dagen weg geweest.Totaal gereden tijdens deze vakantie;  7610 kilometer.