Vakantie Tsjechië van 24 augustus t/m  11 september. totaal 3075 km.


24 augustus Uden naar Körbecke. 218 km.

Om 16.30 vertrokken en tot Dortmund Unna  over de autobahn, daarna binnendoor naar Körbecke aan de Möhnesee. Hier is een camperplaats die naast de camping ligt en op 50 meter van de Möhnesee.


25 augustus Körbecke naar Neutz. 342 km.

Lekker rustig geslapen en na ontbijt een wandeling langs het meer en door het stadspark van Körbecke. In het park zijn van allerhande dingen te doen, leuke omgeving en mooi park. Over binnendoorwegen gereden tot aan Neutz bij Halle (DDR). Gestopt bij Gasthaus / Hotel Sattelhof. Bij 28 graden, even een onweersbui en daarna alles weer goed, lekker in het zonnetje met een Weizen. Prima gegeten en daarna nog wat gelezen.


26 augustus Neutz naar Pirna. 205 km.

Douchen en daarna broodjes afbakken (geen bakker in de buurt),daarna verder door het voormalige Oost-Duitsland. Er zijn nog verbazingwekkend weinig Trabantjes te zien, tot nog toe slechts 2 geteld en ook nog niet rijdend. Sommige steden zijn al behoorlijk vernieuwd,maar in de dorpjes vind je toch nog het oude oostblok terug. Mooie route gereden, ongeveer 60 km langs de Elbe. Eindpunt van vandaag is Pirna, hier hebben we een mooie stadswandeling gemaakt en hebben we Federweiser op een terras gedronken. De camper staat langs de Elbe en hier overnachten we op P7 ( parkeerplaats). Vanaf hier nog 25 km naar de grens met Tsjechë.


27 augustus Prina naar Jiretin Pod Jedlovou

Begonnen bij de Lidl (verse broodjes) en daarna naar de grens gereden. Hier een vignet gekocht voor 1 maand à CZK 440 = € 23. Eerste bezienswaardigheid direct over de grens Hřensko, hier zijn verschillende rotsformaties te zien en heel veel souvenirstalletjes, erg touristisch, dus snel door. Volgende stop is net buiten Kamenický Senov, hier zijn basaltpilaren te zien (Panská skála). Dit lijkt een beetje op de Giant’s Causeway in Noord Ierland, alleen in iets kleinere vorm en op het land. Hier konden we rustig rondlopen en genieten van het uitzicht. Hierna naar camping Liberta in Jiretin Pod Jedlovou ( aan de 9 richting Varnsdorf) gereden. Dit is een kleine rustige camping van een Hollandse eigenaresse. Hier zijn we de enige gasten, dus hebben we alle ruimte.


28 augustus Jiretin Pod Jedlovou naar Harrachov. 142 km.

Vanmorgen gezellig gekletst met Mieke ( de eigenaresse ) Kijk vooral eens op haar website wat ze allemaal te bieden heeft aan arrangementen. Gedoucht, broodjes gebakken en gaan rijden via binnenwegen. Op een gegeven moment om moeten draaien omdat hier een aantal weken geleden de weg is weggespoeld. Verder een hele mooie route gereden door de bergen en in Liberec de berg Ještěd zover mogelijk opgereden. Een dag met mooie vergezichten en alweer prachtig weer. Later in de middag aangekomen in Harrachov en daar de camping Jiskra opgegaan. Veel plaats dus ook hier weer alle ruimte.


29 augustus Harrachov naar Spindleruv Mlýn. 79 km.

Verse broodjes gehaald en na het ontbijt weer verder. Hele mooie route gereden, achteraf bleek dat we ipv Spindleruv, Spindlerovka hebben geselecteerd. Erg mooie weg tegen een hoge berg op, alleen hield de weg op en toen ontdekten we dat we verkeerd zaten. Hemelsbreed maar 5 km., alleen je kunt zo niet rijden dus toen bleek het nog 39 km te zijn. In deze omgeving is dat niet erg, omdat het overal mooi is. Uiteindelijk aangekomen in Spindleruv Mlýn, de plaats waar verschillende familieleden en bekenden al eens zijn wezen skiën. Naar de camping( autokemp Spindleruv Mlýn) gereden, die ligt aan het eind van het dorp, hiervandaan is een wandelpad naar het dorp ( 20 minuten lopen). Eerst naar een restaurant en lekker gegeten, in Tsjechië wordt de hoofdmaaltijd rond het middaguur genuttigd. Daarna uiteraard even een ritje met de skilift zodat je van het uitzicht kan genieten, later het dorp verkend en terug naar de camping.


30 augustus SPINDLERUV MLÝN naar Opocno. 125 km.

Mooie route gereden langs Poolse grens naar Opočno op gemeente camping Broumar aan het gelijknamige meer. Mooi plaatsje en heerlijk weer, nog steeds 28 graden. De camping bijna voor ons alleen ( 3 caravans en wij) strak aan het meer. Lekker genieten van het zonnetje en luieren met een heerlijke Guinness. Voor morgen is de weersverwachting niet zo goed, we zullen wel zien!


31 augustus Opocno naar Jedovnice. 179 km. 

Vannacht wakker geworden van de regen, het heeft tot 11.00 uur geregend ,daarna was het wel bewolkt, maar geen regen. Een prachtige route gereden naar en in Moravië. Eindpunt voor vandaag Jedovnice (Kemp Olšovec) aan het meer. Vanavond is hier een hondenshow met pitbulls, dus waarschijnlijk veel lawaai, we zullen zien. Morgen gaat de zon weer schijnen. Pizza gehaald in het “restaurant”op de camping, was erg lekker en groot. 


1 september Jedovnice naar Jindris. 214 km.

Het heeft de hele nacht geregend en het ziet er naar uit dat er vandaag ook nog wat komt. We wilden vandaag de grotten gaan bekijken in deze omgeving, maar het blijkt dat we dinsdag pas een excursie kunnen boeken, daar gaan we met dit weer niet op wachten. Dus zijn we gaan rijden naar Věžnička, even een pilsje gedronken bij Zdenek en de groeten overgebracht van Angelo en Lenka. Verder naar Jihlava, maar ook hier te veel regen om het oude stadsdeel te gaan bekijken. Uiteindelijk In Jindřiš op de gelijknamige camping aangekomen. Mooie terrassencamping. Vandaag 214 km gereden.


2 september Jindris naar Frymburk. 116 km.

Camping in Jindřiš is een SVR camping die erg mooi is aangelegd (terrassen) en met alle voorzieningen en heel goed sanitair. Dit alles terwijl de campingeigenaar alleen in de ochtend even broodjes komt brengen en om 19.00 uur de nieuwe gasten inschrijft en afrekent. Gezien het weer toch maar verder naar het Lipno meer gereden. Bestemming voor vandaag Frymburk en ingecheckt op de gelijknamige camping. Ook dit is weer een terrassencamping met goede voorzieningen en vlak bij het dorpje.


3 september Frymburk naar Praag (Repoyje). 209 km.

Verse broodjes bij het café op de camping. Nog steeds dikke bewolking, dus besloten om naar Praag te rijden. Onderweg werd het weer steeds beter en eenmaal in Praag scheen er zelfs een matig zonnetje. We hebben een acsi camping (Sunny Camp) in het voorstadje “Řeporyje” ten westen van Praag. Vanaf de camping recht oversteken en dan 500 meter (iets meer) de weg volgen, dan ben je bij metrolijn B, die je in 20 min. Naar het centrum brengt. Kaartjes te koop op de camping, bovendien krijg je een overzichtskaart van alle metro en bus lijnen in de stad en de bezienswaardigheden.

4- september Praag (Repoyje)

Na het ontbijt vertrokken naar het metrostation, kaartjes gekocht (CZK 24 p.p enkel = € 0.97 {30 minuten geldig, is genoeg naar het centrum van hier}) deze kun je ook voor de terugrit kopen, je maakt ze geldig als je afstempelt in de poortjes. Praag is zeker de moeite waard om te bezoeken, vanuit het centrum kun je de vele hoogtepunten te voet langs gaan. Echt op iedere hoek staat een imposant en mooi gebouw. Uiteraard kom je aan eten en drinken ook niets te kort. Een heel gezellige en ook mooie dag, 26 graden en zon. Alles bij elkaar een geslaagd uitstapje. Km.’s gemaakt met de metro.


5 september PRAAG (REPOYJE) naar Plesnice. 141 km.

Afscheid genomen van Praag en via binnendoor weggetjes door dichte dennenbossen naar Plešnice (Hracholusky meer) camping Transkemp gereden. Lekker vroeg aangekomen en buiten van de zon en de stilte zitten genieten. Ook weer een mooie omgeving.


6 september Plesnice naar Kemnath. 159 km.

Na een heerlijke rustige nacht vertrokken en bij de eerste Lidl, de laatste Tsjechische kronen opgemaakt. Vervolgens Bayern ingereden via Weiden in de richting van Bayreuth. Bestemming is Kemnath geworden, een campervriendelijk dorp. Camperplaats op 50 meter van het centrum.


7 september Kemnath naar Eltmann am Main. 134 km.

Gisteren lekker gegeten bij “Da Gino”, een goed Italiaans restaurant in Kemnath. Mooie route gereden door “Der Schwäbische Schweitz”en vanaf Bamberg langs de Main. Mooie camperplaats met zicht op de Main gevonden in het plaatsje Eltmann. Hier blijven we nog een dag langer staan.

8 september Eltmann

Rustdag! Het dorp bekeken en boodschappen gedaan. Een mooie wandeling langs de Main gemaakt en verder heerlijk uitgerust en vlees geschroeid op de BBQ, met een lekkere pot bier erbij en naderhand een Slivovitz uit Tsjechië. Om half twaalf de avond afgesloten met een mooie vuurwerkshow voor de deur.


9 september Eltmann naar Klingenberg. 174 km.

Om half acht wakker omdat er een passagiersschip voor de  camper afmeerde en tien minuten later kwam er een processie voorbij. Gezocht of er een bakker open was, maar dat was niet het geval, dus zelf broodjes afbakken. Daarna weer een erg mooie route langs de Main gereden en uiteindelijk gestopt in Klingenberg, Een erg mooie camperplaats tegen het dorp, dus lekker naar een terras en enkele Federweisser gedronken. In de avond naar restaurant “Adria”, net om de hoek. Dit is zeker aan te bevelen, een restaurant met een uitgebreide kaart waarop zowel Kroatische gerechten alsook Duits en Italiaans. Heerlijk en betaalbaar gegeten!


10 september Klingenberg naar Gerolstein. 290 km.

Na wat rondhangen op de camperplaats zijn we rond de middag vertrokken richting Moezel. Daar aangekomen ontdekten we dat alle camperplaatsen in de dorpen vol waren i.v.m. de vele wijnfeesten ( Hoeft er dan niemand meer te werken {grijze golf?})Dus maar de route veranderd naar de Eifel. Vanaf Bingen weer mooie wegen en natuur, uiteindelijk in Gerolstein aangekomen, mooie camperplaats bij het zwembad en op 500 mtr. van het gezellige dorp. Lekker gegeten en nog even genoten van het lekkere weer.


11 september Gerolstein naar Uden. 250 km.

Vannacht de hele nacht regen en vooruitzicht ook niet goed, dus de neus op huis aan gezet en over de autobahn naar huis. Om één uur thuis en ook hier weer regen. Uitpakken,wassen e.d.. Einde Tsjechië reis, mooi land. Wij vonden de mensen niet erg vriendelijk, wel een fijne vakantie gehad en veel van de natuur gezien. Onderweg veel burchten, kloosters en kerken met mooie begraafplaatsen (goed verzorgd).